onsdag 11 april 2012

Den virtuella verkligheten

På IDG läser jag en krönika av Daniel Åhlin som funderar lite över all kommersiell kartläggning av vad vi gör som sker på nätet. Google och andra aktörer kartlägger allt vi gör. Vilka sidor vi besöker osv . Och sedan används denna information för att specialdestinera vilken reklam vi ska få. Och vi accepterar detta utan att egentligen protestera. Överför det till det verkliga livet. När du går in på shoppinggallerian börjar man kartlägga ALLT du gör med hjälp av kameror och sensorer. Vilka affärer besöker du. Vilka varor tittar du på. När går du på toa? Vilka pratar du med osv. Nästa gång du kommer till samma shoppinggalleria piper det till i mobilen med erbjudanden speciellt anpassade till den kartläggning som gjorts. Hade vi accepterat detta. Men det är just sådan information som Google, Facebook osv tjänar stora pengar på. Läs och begrunda hur vi "luras".

I Österåker har moderatpolitikern Helena Jungenstam blivit rejält förmögen på att av vännerna få köpa kommunal verksamhet till underpris. 2008 fick hon köpa Röllingby gymnasium för 170.000 kronor. Under de år som sedan dess gått så har verksamheten gått med sammanlagt 3 miljoner i vinst. Att Helena (moderat ordförande i socialnämnden i Österåker) verkligen fick ett pangpris av partivännerna står klart. Och detta är inte den enda s.k. "avknoppning" där moderatstyrda kommuner i den heliga privatiseringens namn sålt ut kommunal verksamhet till vänner och bekanta till priser som motsvarat vad inventarierna värderats till. Privatiseringar som sedan de lyckliga köparna gjort enorma vinster på. Nu har domar fallit där det står klart att denna typen av realisering av kommunal egendom är olaglig. Och det är säkert flera som likt Helena Jungenstam kan komma att tvingas betala tillbaka rejäla summor till kommunerna. Men egentligen förstår jag inte upprördheten. Girighet är ju idag en dygd. Och som moderat är ju girigheten den stora ledstjärnan.

För övrigt noterar jag att Handels strejk rycker allt närmare. Även här är det girighet som är den stora ledstjärnan. Girighet från arbetsgivarna alltså, som inte anser att deras personal ska få anständiga löner, samtidigt som dom själva tillåter sig plocka ut rekordsummor. Girighet var ordet!

Inga kommentarer: