onsdag 18 april 2012

Om samhällets centraliseringsiver

I morgontidningen läste jag att Försäkringskassan nu vill avveckla sina serviceplatser från årsskiftet. Det hela är baserat på ett pressmeddelande från Försäkringskassan som har rubriken "Försäkringskassan vill fortsätta att öka tillgängligheten för sina kunder". Vilket ju är en intressant beskrivning av vad tankarna innehåller. Serviceplatserna är den skylt på Arbetsförmedlingarnas kontor i många mindre kommuner som Försäkringskassan satt upp. Ett exempel är här i Åstorp. När serviceplatsen inrättades och ersatta det riktiga lokalkontoret med rejäl personlig service som funnits så fick personalen på Arbetsförmedlingen en entimmes utbildning i att lära sig hitta på FK:s hemsida på Internet. Och intresset för att utnyttja "servicen" har naturligtvis varit dålig. Det hela är bara ett av många led i den centralisering av den offentliga servicen som pågått under många år. Offentlig service (och arbetsplatser) ska bara finnas i de större städerna. Övriga orter i landet ska förvandlas till sovstäder och orter vars syfte är att förse centralorterna med arbetskraft. Man ska sova där, men det går inte att leva där. Samhället överger helt enkelt en stor del av landet.

Försäkringskassan i Åstorp på 90-talet
Jag skrattade därför stort när jag samma dag läste min Facktidning, Publikt, som berättade att en utredning från Statskontoret vill att Servicekontoren där flera myndigheter samverkar ska utvidgas. I dag är det Arbetsförmedlingen, Skatteverket och just Försäkringskassan som samarbetar. Utredaren vill att även myndigheter som Kronofogden, Migrationsverket och Lantmäteriet inleder ett samarbete. Jag tror att Statsverket är för sent ute. Myndigheterna vill centralisera och sköta servicen via kundservicecentraler på telefon. Man vill inte ge lokal personlig service. Bilden visar personalen på Försäkringskassan i Åstorp 1990, vilket alltså ska jämföras med en skylt på Arbetsförmedlingen i dag. En extrapoäng om ni hittar er bloggare på bilden.

Byråkratiska och politiska omskrivningar kan ofta vara riktigt humoristiska. Jag såg ett inslag på Sydnytt från Svalöv där en byggnad, trots en hel del protester, ska rivas. Byggnaden har Q-märkts, vilket innebar att fasaden inte får vanställas. Men fastighetsägaren vill riva. Och tyckte inte att det var något brott mot Q-märkningen. Han vanställde ju inte fasaden, huset revs ju istället... I måndags skrev jag ju om hur Region Skåne beskrev förslaget om att lägga er Folktandvårdsklinikerna på ett antal mindre orter i Skåne. Rubriken är: "Folktandvården tar sats in i framtiden genom förändrad klinikstruktur."

Och så ser jag att trots att vi fått fler apotek i landet sedan "avregleringen" så har det inte inneburit att det har blivit lättare och snabbare att få ut sina mediciner. Snarare tvärtom.

Och så ser jag att den spanske kungen Juan Carlos bett om ursäkt för att han åkte till Botswana för att slakta elefanter mitt under Spaniens svåra ekonomiska kris. Han borde tänkt på det INNAN.

Och vi har fått en ny Försvarsminister - Kapten Karin Enström. Stackare!

Slutligen noterar jag att Riksbanken inte tyckte att ekonomin behövde någon skjuts, alltså lämnades räntan oförändrad. Bra tänkt!?

Inga kommentarer: