fredag 20 april 2012

Sofia får kicken

Den 10 april hade jag som rubrik "Stackars Sofia Arkelsten". Och det tyckte tydligen både hon och chefen Fredrik också eftersom Sofia nu har fått kicken (eller kastat in handduken) och lämnat uppdraget som partisekreterare för Moderaterna. Sofia Arkelsten är nog en trevlig kvinna, men hon har nog inte lyckats särskilt bra i sitt jobb. Det är nog trots allt så vi ska tolka det som att hon nu byts ut. Bland det första som avslöjades när hon började för mindre än två år sedan var att hon bjudits på en ganska lyxig studieresa till Frankrike av Shell. Och efter hemkomsten talade hon vackert om Shells miljöintresse i Riksdagen. Och en granskning av hennes blogg under några år visar att hon i denna nämnt Preem och BP vardera en gång och Shell 14 gånger (övriga oljebolag har inte alls nämnts). Dvs studieresan var mycket lönande - för Shell alltså. Och vi minns väl alla hur hon hade svårt för att förklara den nya Moderata historiebeskrivningen som gick ut på att alla demokrati- och välfärdsreformer under historiens lopp i Sverige faktiskt hade införts av just Moderaterna.

Sofia Arkelsten f.d. partisekreterare för Moderaterna
Nu ska Sofia ersättas av en Kent Persson från Örebro. Apropå granskningen av Sofia Arkelstens mutresa till Frankrike tyckte han att "drevet" mot stackars Sofia var osmakligt. Vidare tycker han att om Socialdemokraterna i demokratiska val har makten i Sverige så gör detta Sverige till en enpartistat! Vi går nog en spännande framtid till mötes.

Sofias sista insats kom i går när hon i en debattartikel i Expressen nu gjorde sken av att Moderaterna äntligen skulle acceptera att Sverige inför vad i stort sett alla andra demokratier har gjort, dvs inför lagstadgade regler för att partiernas finansiärer inte ska hemlighållas. Regler om detta finns i alla Europeiska länder, förutom San Marino, Malta, Schweiz - och Sverige. Moderaterna har alltid bromsat, och röstboskapen har fått sitta stilla i båten och lyda. Fast, en lagstiftning ska tydligen först begravas i någon utredning som kan ta några år. Helsingborgs Dagblads syn på Sofia Arkelstens alster var Arkelsten blandar bort korten. Och nu får uppenbarligen Sofia kicken. Uppenbart är att Moderaterna tänker lägga skulden på den senaste tidens ras i opinionen på Sofia Arkelsten. Som jag sade, Stackars Sofia Arkelsten!

De senaste dagarna har Telia Sonera fått mycket hård kritik för att flera av deras delägda dotterbolag på olika håll i forna Sovjetunionen hjälper diktaturerna där. Och det är mycket möjligt att det är så. Diktaturer använder de metoder dom har fått att kontrollera befolkningen och de företag som verkar i diktaturer hjälper i stort sett alltid diktaturen. Om inte, lär dom inte få verka i landet. Men vi ska ha i åtanke att Sverige har nyligen stiftat lagar som tvingar telebolagen att spara information om vår telefon och e-posttrafik. Och telebolagen (inklusive Telia) har inget annat att göra än göra som Makten säger. Nu finns det genvägar för att "anonymisera" t.ex. e-post. Vad händer då? Ja, i demokratin USA beslagtas servern för att Makten ska kunna fortsätta hålla koll på sina medborgare. I diktaturer - och demokratier!

Inga kommentarer: