tisdag 24 maj 2022

Utpressning

» Diktatorn ställer krav.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan tar chansen. Genom att idka utpressning mot Sverige och Finland för att rösta JA till Sveriges och Finlands medlemsansökningar till NATO hoppas han få igenom eftergifter från både Sverige och Finland men också från NATO som sådant.

Vad Turkiet är ute efter är att det vapenembargo som man utsätts för ska hävas. USA vägrar sälja avancerat stridsflyg till Turkiet till exempel för att Turkiet valde att köpa andra avancerade vapen från Ryssland. Att Sverige (och Finland) inte säljer vapen till Turkiet beror främst på att Turkiet riskerar använda vapnen i Syrien. I norra Syrien för nämligen Turkiet krig mot de kurdiska grupper som i samarbete med västvärlden bekämpade terrorgruppen IS. Det var de kurdiska trupperna som slutligen besegrade IS. Men, Turkiet ser allt som har med kurder att göra som terrorism.

Satsa på fred
Det kurdiska folket bor främst i Turkiet. Av de ungefär 35 miljoner kurder som finns bor mer än hälften, ca 20 miljoner i Turkiet. Men det bor också stora grupper i Iran (ca 10 milj), I Irak (ca 5 milj) och Syrien (ca 1 miljon). Nu är Erdogan livrädd för att de kurdiska grupperna i norra Syrien ska förklara de områden man kontrollerar för en självständig kurdisk stat. Alltså för Turkiet krig i norra Syrien för att bekämpa de kurdiska trupper som bekämpade terrorgruppen IS tillsammans med västvärlden. Turkiet vill ha mer vapen att bekämpa kurderna med.

Erdogan är också livrädd för det stöd som Sverige ger till det kurdiska folket och det faktum att det bor ca 100.000 kurder i Sverige. Oftast på flykt från turkisk terror mot kurderna i Turkiet. I Sverige finns också andra oppositionella från Turkiet som fått asyl i Sverige eftersom dom riskerar att spärras in för sin kamp för demokrati och emot Erdogan. Turkiet vill nu att Sverige utvisar de man ställer krav på ska utlämnas till Turkiet.

Flera ledande turkiska oppositionsledare finns också i USA. Och i utpressningen ingår att även ställa krav på att USA ska utvisa dessa till Turkiet.

Som motståndare till ett avskaffande av Alliansfriheten och istället ansluta sig till en militär allians känns det dumt att vara splittrad. Den stora fasan är att Sverige (och Finland och USA...) ger efter för utpressning och bryter våra demokratiska principer. Kan man hoppas på att Turkiet röstar Nej? Så kommer det inte att gå - tyvärr!

Min gissning är att det kommer att bli en form av kompromiss så att Erdogan inte tappar ansiktet men Sverige och Finland avskaffar sin Alliansfrihet.

Läs:
Svensk-finsk delegation åker till Ankara. - SVT
Stoltenberg: Turkiet är en viktig Natomedlem. - SVT
Här är Turkiets kravlista för ett svenskt Natomedlemskap. - SVT

Inga kommentarer: