måndag 30 maj 2022

Det här med elpris

» Lita inte på kärnkraftsmaffian.

Jag såg en liten notis i ett nyhetsbrev jag av någon obegriplig anledning får. Ny teknik berättade att: "Expert om ryska elstoppet: Ger ett högre elpris".

Vad det handlar om? Jo, Ryssland har ju bestämt sig för att stänga av strömbrytaren och sluta exportera elström till Finland. För att kompensera sig för bortfallet kommer Finland istället att kraftigt öka importen av elström från Sverige. Vad experten förutspår är att denna ökade elexport till vårt grannland Finland kommer att pressa upp priset ytterligare på elström i Sverige. Finland har satsat på kärnkraft för att trygga sin elproduktion. Nu har det inte fungerat så bra än så länge så istället är Finland idag en stor elimportör av elström. Både från Ryssland och från Sverige. När nu Ryssland stänger av kranen så återstår inget annat än att ytterligare öka importen från Sverige. Sverige är ju en stor elexportör.

Lita inte på kärnkraftsmaffian
Hur kan då det faktum att Sverige ökar exporten till Finland innebära att priset ökar i Sverige? Det är ju i Sverige som elpriset är så extremt högt? Egentligen borde väl ett lägre pris i kärnkraftslandet Finland smitta av sig till Sverige?

Faktum är att även om vi i Sverige tycker att elpriset är högt här i Sverige så är det i en europeisk jämförelse mycket lågt. Faktum är att elpriset i Sverige faktiskt är lägst i Europa. Detta beror på att vi har ett överskott på el och en stor elproduktion från billiga produktionssätt som vattenkraft och vindkraft. När kärnkraftslobbyn inom t.ex. M, SD, L och KD gnäller om höga elpriser i Sverige så vet dom faktiskt inte vad dom pratar om. I dag är elpriset i Oslo dubbelt så högt som i Stockholm och i Helsingfors ligger priset nästan tre gånger så högt som i Stockholm. Kärnkraftssatsande Finland har extremt höga elpriser. Det enda land i den norra halvan av Europa som har högre elpris är ett annat kärnkraftssatsande land - Frankrike.

Att göra prisjämförelser kompliceras av de av den tidigare borgerliga regeringen införda elprisområdena. Så när högerdebattörerna gnäller på elprisområdena så fråga dom varför dom då själva införde denna uppdelning av priset i landet!

Faktum är att det är ytterst få länder som idag satsar på att bygga ny kärnkraft. Detta är samtidigt just de länder som har höga elpriser. Att producera el med kärnkraft ger dyr el bredvid alla andra nackdelar. När kärnkraftsmaffian klagar på vindkraften så ljuger dom i allmänhet.

Det finns inget sätt att producera el som inte innebär nackdelar. Men hellre den vattenkraft vi redan har, vindkraft och solkraft än kärnkraft. Ekonomin är bara ett av argumenten. Det bästa är den el som aldrig konsumeras. Så fortsätt att resa energisnålt och slösa inte med elen på andra sätt.

Läs:
Expert om ryska elstoppet: Ger ett högre elpris. - Ny Teknik
Förnybar energi har lyfts upp till säkerhetspolitik. - Dagens ETC

Inga kommentarer: