onsdag 4 maj 2022

Seriös verksamhet

» Med ansvarsfulla aktörer.

I måndags kraschade aktiebörserna lite här och där. Helt plötsligt rasade aktiekurserna, för att sedan omedelbart stiga igen. Först spekulerades det i om det handlade om någon form av medveten spekulation. Kunde någon på något sätt ha hackat datasystemen och fått börskurserna att rasa för att då gå in och köpa billigt under några minuter och så på kort sikt göra sig en hacka genom att sedan sälja igen när kurserna hämtat sig?

Sedan spekulerade man i om börskurserna manipulerats på annat sätt, t.ex. genom medvetna säljorder till underkurser som skulle sänka kurserna och sedan istället köpa när kurserna rasat för att sälja några minuter senare när det hela hämtat upp sig igen?

Pengar på ett fat - till vissa
Nu är tydligen den officiella förklaringen ett erkännande från den internationella storbanken Citigroup Inc som medger att man pga felräkningar och rejäla misstag låg bakom kraschen.

- "I morse, gjorde en av våra börsmäklare ett misstag när en transaktion matades in. Inom några minuter identifierade vi misstaget och rättade till det."

Så lät ett officiellt pressmeddelande från banken.

Blev det fel på decimaler och nollor?

Den fråga man kan ställa sig är om aktiemarknaden är en seriös verksamhet? Som bedrivs på ett ansvarsfullt sätt? Tillåt mig att vara lite tveksam!

Läs:
Amerikanska banken erkänner: Vi låg bakom kraschen. - Dagens Nyheter

Inga kommentarer: