fredag 27 maj 2022

En fråga om miljöinsats

» Men man kan undra.

Ett sätt att göra en insats för klimatet och miljön är att i så stor utsträckning som möjligt välja produkter som produceras så nära som möjligt. Det sparar på transporter och därmed minskar olika former av utsläpp. Vad är då närproducerat? Hur ska man definiera vad som ska kallas närproducerat? Det finns ingen självklar definition. Det är många olika faktorer som påverkar. Region Skåne har ett uttalat mål om att 70 procent av all inköpt mat ska vara ekologisk. Ett mål som man har mycket svårt för att uppnå. Det finns också ett mål om att prioritera närproducerat. Men, hur lyckas man nå dessa båda mål utan att det blir orimligt dyrt eller på andra sätt orimligt.

Och för Skåne, vad är närproducerat? Inom Skåne? Tydligen har Region Skåne tidigare haft en definition av vad som ska kunna kallas närproducerat att det är producerat i Götaland eller i Danmark. Ska man inte ha en snäv definition av inom Skåne så kan väl det vara en rimlig definition.

Fast nu har tydligen Region Skåne gjort en omdefinition. Närproducerat innebär numera i Region Skånes Miljöpolicy att produkten ska vara producerad i Sverige. Om Region Skåne skulle köpa in mjölk så skulle alltså, exempelvis, mjölk producerad i Kiruna 140 mil bort vara närproducerad men mjölk producerad i København i Danmark mindre än 4 mil bort är inte närproducerat.

Nog har man väl ändå valt en korkad definition av vad som ska kallas närproducerat? Som Csaba Bene Perlenberg ställer frågan i Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan: - "Om inte ens Region Skåne verkar för en ökad Öresundsintegration och handel med den danska grannen, om inte ens skånska politiker står upp för Greater Copenhagen Area, vem ska då göra det?" Det är verkligen en intressant fråga.

Att man i Stockholm inte har fattat vikten av gränshandeln och resandet mellan Danmark och Skåne får vi leva med. Vi kunde se exempel på hur lite man begriper i den Kungliga huvudstaden när man plötsligt började införa gränskontroller för resor över Sundet mellan länderna. Något som skapade enorma problem för de som pendlar över Öresund för jobb t.ex. i grannlandet. Men när inte ens våra egna regionala politiker begriper? Då är det verkligen kris!

Läs:
Närmast vansinnigt. - Csaba Bene Perlenberg i Helsingborgs Dagblad

Skåne i Sverige och Själland i Danmark

Inga kommentarer: