fredag 20 maj 2022

Sverigedemokraterna och miljön

» Passar inte ihop.

Det har tydligen utbrutit lite diskussion om vem som skrämmer upp våra barn värst. Det började väl egentligen med att Sverigedemokraterna (representerade av Martin Kinnunen som är miljöpolitisk talesperson och Clara Aranda som är riksdagsledamot i socialutskottet) skrev ett debattinlägg i Aftonbladet med rubriken: - Sluta skräm våra barn med er klimatångest. - "Miljörörelsen, MP och C klarar inte av att agera som vuxna" hävdar dessa båda knäppgökar. Jag blir faktiskt lite förolämpad över att man inte har med Vänsterpartiet i sin rädsla.

Vägrar se eller höra något
Kanske är grunden i det hela att den svenska Naturskyddsföreningen granskat riksdagspartiernas miljöpolitik. Och det är väl ingen som blir förvånade över att Sverigedemokraterna hamnar ensamma i den absoluta botten. Ett parti befolkat av klimatförnekare kan inte hamna någon annanstans i sådan granskning. I stort sett alla har insett att klimatkrisen är här. Vi har redan med vårt sätt att leva påverkat klotets klimat på ett sätt som skadat jämvikten. Sverigedemokraterna tillhör de få som fortfarande vägrar inse detta. I stort sett alla har insett att krisen är här. Sedan förekommer det som sagt en debatt om hur allvarlig krisen är, hur långt det har gått och vad som är lämpligt att göra. Men Sverigedemokraterna befolkas av klimatförnekare. Det är kanske inte så konstigt att man blir orolig när man får kritik.

Naturskyddsföreningen placerar Miljöpartiet i topp när det gäller granskningen av riksdagspartiernas miljöpolitik i praktiskt handling. På andra plats kommer Vänsterpartiet och på delad tredjeplats kommer Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna. I botten hittar vi som förväntat Moderaterna och sedan Kristdemokraterna och som sagt i den absoluta botten Sverigedemokraterna. Någon som är förvånad?

Centerns klimat- och energipolitiske talesperson Rickard Nordin har svarat på Sverigedemokraternas dravel och konstaterat att det är: - Det är ni som ger våra unga klimatångest, SD. Det är tyvärr bara att erkänna att Sverigedemokraterna är ett parti överbefolkat av klimatförnekare.

Vi andra är i princip eniga om att klimatkrisen är här. Den gröna omställningen är här för att stanna konstaterar t.ex. Helsingborgs Dagblad i sin huvudledare. Vi är alla helt eniga om att klimatkrisen är här - ja, alla förutom Sverigedemokraterna alltså. Överhuvudtaget utmärker sig Sverigedemokraterna. I ett ögonblick av klarsynthet konstaterar Sverigedemokraternas partisekreteraren Richard Jomshof att: - Jag tror att män är mer enkelspåriga apropå det faktum att SD har uppenbart lägst andel kvinnor på sina kommunlistor. Det handlar uppenbart om att i varje fall Sverigedemokratiska män är mer enkelspåriga!

Sedan är vi som sagt inte eniga om vad som behöver göras. Jag tillhör de som t.ex. anser att den årliga flygresan till solen varje år är ett offer vi kan göra för att lämna ett bidrag till att rädda vår planet. Alla håller inte med, många är egoister. Men jag tycker att det är ett enkel uppoffring.

Läs:
Granskning: Vilka partier har varit bäst och sämst för miljön? - Naturskyddsföreningen
Sluta skräm våra barn med er klimatångest. - SD på Aftonbladet debatt
Det är ni som ger våra unga klimatångest, SD. - C på Aftonbladet debatt
Den gröna omställningen är här för att stanna. - Helsingborgs Dagblad
SD om mansdominansen: Jag tror att män är mer enkelspåriga. - Dagens Samhälle
Därför ljuger vi för oss själva om flygresan. - Dagens Nyheter

Inga kommentarer: