tisdag 11 maj 2021

Vem får älska vem?

» Och vilka...

Jag ser i bladet (bland annat...) att mer än 100 katolska kyrkor i Tyskland i dagarna har hållit gudstjänster där man har välsignat homosexuella par. Det hela är en aktion i protest mot att Vatikanen i mars i år förbjöd välsignandet av samkönade par. Det katolska biskopsrådet i Tyskland har fördömt aktionen, som man menar snarast stjälper diskussionen om hur det katolska kyrkan ska förhålla sig till samkönade förhållanden. Skräcken för homosexualitet är fortfarande vitt utspridd inom många kyrkliga grupper. Och andra grupper!

Låt alla göra sina egna val
Samtidigt har moderatreaktionären Ivar Arpi satt fart på en annan del av diskussionen om vem som får älska vem - eller vilka. Ivar Arpi var tidigare skribent på moderata Svenska Dagbladet där man regelbundet kunde få läsa mer eller mindre reaktionära texter. Han lockades över till det snabbt havererade högerprojektet Bulletin. Där han nu också slutat och han har nu istället bland annat startat sin egen sajt, Rak Höger. Där har han reagerat på ett svar i Dagens Nyheter från en relationsexpert på en läsarfråga.

Läsarfrågan handlade om en förtvivlad mamma som skulle ha födelsedagsfest för ett barnbarn. Då berättar hennes son att han nu lever i ett s.k. polyamoriskt förhållande. Han har alltså flera partners samtidigt och han vill presentera dessa tre för släkten. Hur ska den stackars mamman göra? Svaret hon får går väl i princip ut på att hon nog tvingas acceptera sonens (och hans flera partners) val. Detta upprör alltså Ivar Arpi som inte verkar tycka att andra har att göra med sonens omoraliska leverne och behöver inte få veta detta. I ett radioinslag om frågan drar han till och med paralleller med incest och pedofili.

Den intressanta frågan är alltså vem som ska lägga sig i vem (eller vilka...) vi älskar? Har vi alla rätt att bli förälskade i en eller flera samtidigt. Har vi rätt att bli förälskade i någon av samma kön? Vem ska lägga sig i vad vi väljer? Allt naturligtvis under förutsättning att alla parter är med på förhållandet. Måste alla göra samma val som vi själva gör? Gör man ett felaktigt val om det val man gör inte stämmer överens med vad som är traditionellt och konventionellt?

Det är svåra frågor. För alla oss som inte begriper de val en del gör, och som inte skulle kunna tänka oss att göra samma val. Men egentligen är det ingen svår fråga. Naturligtvis måste var och en ha rätt att göra sitt val. Troligtvis är deras val att välja det dom gör ett svårare val än vad det är för oss att acceptera deras val.

Läs:
Tyska kyrkor trotsar Vatikanen. - Sveriges Radio
Sonen vill ta med sin polyfamilj på barnkalaset. - Dagens Nyheter
Polyamorösa kom försent till barrikaderna. - Ivar Arpi en rak höger

Inga kommentarer: