tisdag 25 maj 2021

» Om hyckleri.

Gårdagens stora skandal var väl gangsterregimen i Belarus under diktatorn Aleksandr Lukasjenkos tilltag att med stridsflyg tvinga ner en Ryanairflygning mellan Aten i Grekland till Vilnius i Litauen att landa i Minsk i Belarus. Där kunde regimkritikern Roman Protasevitj som var med på planet gripas och samtidigt kunde de ryska/vitryska agenter som också var med på planet hoppa av flygplanet. Att Aleksandr Lukasjenko struntar i alla regler, lagar och moraliska påfund för att kunna behålla makten är inget som överraskar. Aleksandr Lukasjenko hålls under Rysslands och Putins vingar och skulle troligtvis inte överleva så länge utan det skyddet.

Kanske skulle dock Lukasjenko och Putin haft ett litet samtal först och pratat sig samman innan man yttrade sig offentligt om piratdådet. Lukasjenko hävdade att planet utsatts för bombhot och därför tvingades till nödlandning och att det varit en ren tillfällighet att Protasevitj befunnit sig ombord. Samtidigt skyllde Putin på en tidigare händelse när Bolivias presidentplan 2013 tvingades landa i Wien på väg från Moskva till Bolivia. Detta i jakten på visselblåsaren Edward Snowden. Putin visste vad det verkligen handlade om den här gången medan Lukasjenko pratade strunt. Amerikanska underrättelseuppgifter hävdade då 2013 att Edward Snowden hade tagits med av president Evo Morales i presidentplanet till Bolivia från Moskva där han sökt skydd. Genom att få europeiska länder att stänga sitt luftrum för presidentplanet tvingades detta landa i Wien. Edward Snowden var dock inte ombord kunde det konstateras efter inspektion och planet kunde efter 12 timmar fortsätta sin färd hem till Bolivia med Bolivias president ombord.

Jag undrar vem som är störst hycklare
Jag hoppas att EU och större delen av resten av världen kan enas om rejäla sanktioner mot Belarus. Att vägra flyga över Belarus och att vägra Belarusiskt flyg att flyga över EU-länder är ganska självklara beslut. Men, man ska kanske vara lite försiktiga med upprördheten trots allt. Man är inte alltid så mycket bättre själva utan lite av hycklare ibland...

I rubriken skriver jag om "skandaler i stort och smått". Det beror på att jag inte riktigt kunde bestämma mig för vad jag skulle tycka till om idag. Jag kunde ju ta Lukasjenkos rejäla dikeskörning. Det kändes som självklart. Men så funderade jag också på att utnämna "Veckans sverigedumokrat". Så till slut bestämde jag mig för att ta båda dikeskörningarna.

Att utse "Veckans sverigedumokrat" är inte alltid så lätt. Konkurrensen är hård inom det partiet om vem som trampat i klaveret allra mest och kört i diket. Men jag tror att jag för vecka 21 utser Patrik Ohlsson i Åstorps grannkommun Ängelholm till "Veckans sverigedumokrat". Jag vill inleda med att bestämt förneka att vi på något sätt är släkt. Trots samma efternamn (med till och med samma stavning av detta) så kan det ju vara lätt att missta sig. Men, jag är INTE släkt med SD:s gruppledare i fullmäktigegruppen i Ängelholm och partiets starke man i Ängelholm, Patrik Ohlsson. I varje fall inte vad jag vet.

Hur som helst så blev tydligen Patrik Ohlsson (SD) grovt provocerad av ett Twitterinlägg från en person med att arabiskklingande namn (Elaf Ali är en kvinnlig journalist och författare med ursprung från Irak) som gjorde sig lustig över att svenskar är lite reserverade i kontakten med andra och vårt problem med alkohol. Rättrogna muslimer får ju inte lov att dricka alkohol. Hon twittrade nämligen: - "Jag förstår nu varför svenskar gillar hundar så mkt. Det är enda gången de vågar prata med en främling utan alkohol i kroppen." Elakt mot oss svenskar, men inte första gången någon skämtar om vårt behov av alkohol för att släppa på hämningarna. Det skämtar ju faktiskt vi svenskar själva om ganska ofta.

Hur som helst blev tydligen Patrik Ohlsson rejält förolämpad. Så han svarade med tweeten: - "Jag förstår varför muslimer gillar får så mycket. Det är enda gången de vågar sätta på något utan slöja. Antingen tycker man Esafs tweet OCH ovan skrivet är kränkande och olämpligt, eller inget av det. Tycker man däremot det ena är Ok men inte det andra, så är man en hycklare."

Nu insåg Patrik Ohlsson ganska snabbt att hans väl genomtänkta ord på Twitter kanske trots allt inte var så väl genomtänkta. Hans funderingar om muslimer och tidelag fick snabbt stor spridning bland hans partivänner och sympatisörer. Så några timmar senare plockade han bort det hela. Kanske var han trots allt så intelligent att han insåg att det var en viss skillnad mellan att beskylla muslimer för att ha samlag med djur och att hävda att svenskar har för lätt att ta till alkohol för att lätta på hämningar.

I det här fallet så erkänner jag att jag är i varje fall är en hycklare enligt Patrik Ohlssons sätt att se det. Troligtvis är det inte enda gången jag kan beskyllas för detta! Precis som Patrik Ohlsson (SD) är expert på att twittra dumheter. Han är en värdig representant för Sverigedemokraterna - rasist!

Läs:
Linde: Oerhört ingripande av Belarus. - Helsingborgs Dagblad
Bolivian president's jet rerouted amid suspicions Edward Snowden on board. - The Guardian
Snowden Affair: Forced Landing Of Bolivian President’s Flight Sparks Diplomatic Row. - Associated press
Rykte om Snowden tvingade ner presidentplan. - Aftonbladet
SD-topp i Ängelholm ångrade tweet om muslimer och tidelag. - Helsingborgs Dagblad
SD-politiker i blåsväder efter tweet om muslimer och tidelag. - Dagens Nyheter

Inga kommentarer: