lördag 15 maj 2021

För många vill inte ha fred

» För många vill ha krig.

Konflikten mellan judar i Israel och palestinier i både Palestina och Israel blir allt mer våldsam. Våldet skördar allt fler liv. Oftast oskyldiga liv. Att konflikten urartat och får fortsätta beror på att det på båda sidor finns de som vill ha konflikt och våld.

På den palestinska sidan råder en hård maktkamp om vem som ska styra. I Gaza styr de mer extrema och våldsamma Hamas. På Västbanken i de små "öar" där den israeliska ockupationsmakten låter palestinierna ha ett visst mått av självstyre styr istället al-Fatah och PLO som är mer moderata. Det skulle ha hållits val på Västbanken men dessa har skjutits upp. Främst av rädsla för att de mer militanta Hamas ska ta makten även här.

Man kan leva tillsammans i fred
I Israel styr högerpolitikern Benjamin Netanyahu. Men han hotas av rättegång för korruption och slåss för sitt politiska liv. I Israel har det hållits fyra nyval under de senaste 2 åren i desperata försök att bilda en fungerande regering. Men Benjamin Netanyahu kämpar med näbbar och klor för att kunna sitta kvar som premiärminister för att slippa en korruptionsrättegång och en trolig väntande fängelsedom.

Det finns alltså på båda sidor grupper som INTE vill ha fred, utan som VILL ha våld för att motivera sin makt. Nytt i det nuvarande våldsutbrottet är internt våld inne i Israel. Extrema judiska grupper har attackerat israeliska araber och det har inträffat flera lynchningar. Situationen är densamma på andra sidan där palestinier attackerat judar. Att det bara handlar om att få slåss visas av att det till och med rapporterats om att en ung judisk man slagits ihjäl av en mobb av extrema judar i tron att han var arab. Det finns mycket som tyder på ett Benjamin Netanyahu blåst under våldet för att förhindra att hans politiska motståndare ska kunna bilda en regering. Det handlar nämligen om en mycket spridd grupp politiker. Allt från arabiska grupper till extrema judiska grupper. Som främst enas i att man är motståndare till Benjamin Netanyahu.

Men det finns också på den palestinska sidan stora grupper som vill ha våld. Allt för att motivera sin egen existens.

Den utlösande faktorn bakom våldsutbrottet nu är att ett 100-tal palestinska familjer i Östra Jerusalem hotas av vräkning. Israel har ju ockuperat och annekterat Östra Jerusalem (som enligt FN:s fredsplan ska vara huvudstad i en kommande palestinsk stat). Israel hävdar att de judiska familjer som bodde i fastigheterna före 1948 men som flydde till västra Jerusalem och lämnade fastigheterna när Jerusalem delades har rätt till fastigheterna. Det som skapar det stora problemet är att de som bor i fastigheterna i östra Jerusalem själva har fördrivits från Israel och tvingats att lämna sina fastigheter i dagens Israel. Men dom har enligt Israelisk lag inte rätt att återfå sina bostäder. Det finns alltså två lagar med olika regler i Israel. En för judar och en för araber/palestinier. Det är det som kallas rasism och apartheidpolitik.

Det ser alltså inte bra ut. Våldet kommer att fortsätta! Det handlar inte bara om konflikten mellan Israel och Palestina. Det handlar om Makten i Israel och Makten i Palestina.

Läs:
Protester världen över efter upptrappningen i Gaza. - SVT
Israel beskylls för att attackera och utnyttja media. - Sveriges Radio

Inga kommentarer: