fredag 21 maj 2021

Många goda skratt

» Men ack så naivt.

Brukar du läsa ledarna i tidningen? Eller du läser bara sporten och serierna? Eller du kanske inte ens läser någon tidning? Hur som helst, vi som är politiskt intresserade kan ofta ha en högtidsstund när man läser ledaren i en tidning. Man behöver inte hålla med, det är nyttigt att ibland reta upp sig på andras åsikter också!

Efter en tid lär man sig också att känna igen de olika ledarskribenterna. Dom har ofta sina käpphästar som dom återkommer till med jämna mellanrum. Ibland är det bra med dessa käpphästar. Men ibland blir det mest komiskt. En sådan är den relativt nya ledarskribenten Mattias Svensson på Svenska Dagbladet. Han bedriver en intensiv kampanj mot rökförbud i samhället. Ett ämne som han återkommer till med jämna mellanrum.

I sitt senaste alster på det spåret tvingas han dock, förmodligen till sin egen besvikelse, konstatera att Förbudssverige faktiskt inte ligger i topp i Europa. Han har letat fram något sorts index som mäter inskränkningar i olika Europeiska länder. Sverige ligger först på tionde plats tvingas Mattias konstatera. Nätupplagan av Mattias Svenssons klagolåt inleds med följande text:

- "Vi lever inte längre av fler livsstilsrestriktioner, bara tråkigare. Ändå blir förbuden och pekpinnarna fler."

Inskränk rökarnas rätt att förpesta tillvaron för andra
Sedan följer en lång rad exempel från olika europeiska länder där man reglerat när man får supa och röka. Det är så att man tycker synd om Mattias Svensson - nästan. I Mattias Svenssons idealsamhälle är det fritt fram med alkoholförsäljning och tobaksförsäljning och inga inskränkningar i när och hur detta får konsumeras. Europa har tagits över av semestersabotörer är rubriken på Mattias förtvivlade tankar.

Det är alltså rent ut sagt upprörande att man inte får röka på en restaurang t.ex. Vill man inte utsättas för röken så får man väl stanna hemma om man nu är så fjantig verkar Mattias tänka. Rökarens rätt att fritt bolma var han vill är en frihet som inte får inskränkas. Som ni förstår håller jag inte alls med Mattias Svensson. Hans regelbundna alster på Svenskans ledarsida till kamp för Friheten blir faktiskt riktigt komisk.

Jag tycker alltså helt annorlunda. För snart två år sedan infördes i Sverige ett förbud mot att röka på t.ex. järnvägsperronger, busshållplatser osv. Något som naturligtvis Mattias Svensson inte tycker är rätt. Medan jag som icke-rökare uppskattar tanken att jag, om jag väntar på ett tåg eller buss, ska slippa utsättas för stanken från dessa hänsynslösa stinkpinneanvändare. Här i Skåne pratar tyvärr Region Skånes kollektivtrafik Skånetrafiken inte med Trafikverket om hur det här rökförbudet ska skyltas. Står det inget om rökförbud så låter naturligtvis rökare inte bli att röka. Det är helt naturligt. På vissa busshållplatser skyltar Skånetrafiken om rökförbud, på andra gör man det inte. På järnvägsstationernas perronger skyltar Trafikverket om rökförbud ganska bra. Men Skånetrafiken vägrar att skylta i de väntkurer eller biljettkurer som finns. Troligtvis som ett stöd till Mattias Svenssons Don Quijote-kamp.

Kontaktar jag Trafikverket så säger dom att inne i väntkurer och liknande väderskydd är det Skånetrafiken som ska skylta. Kontaktar jag Skånetrafiken så meddelar dom att det är Trafikverket som ska skylta i väntkurer, väderskydd, biljettkurer osv. Men att efter snart två år prata med varandra om detta - det är för mycket begärt. Effekten är naturligtvis att dessa väntkurer, väderskydd, biljettkurer har förvandlats till rökburar!

Att sedan rökare är nedskräpningssvin gör inte saken bättre. Som jag sagt tidigare vid flera tillfällen här på Sven Tycker så måste det vara något i nikotinet som gör att hjärnverksamheten tar paus. För en rökare som rökt färdigt är den helt naturliga avslutningen att man bara släpper fimpen på marken. Ibland trampar man på fimpen och ibland sprätter man iväg fimpen med pekfingret istället för att bara släppa den på marken. Rökare är idioter - detta oberoende av Mattias Svenssons kamp mot väderkvarnarna på Svenska Dagbladets ledarsida.

Inga kommentarer: