måndag 17 maj 2021

Om moral och brist på moral

» Och om våra växande klyftor.

Facebook är spännande. Att förstå logaritmerna som styr vad som ska dyka upp och vad som aldrig ska dyka upp kräver minst en mastersutbildning. Jag tvivlar på att detta ens räcker.

Facebook på gott och ont
Just nu bombarderas jag med vänförfrågningar från unga tjejer som klär sig (mycket begränsat) i utmanande kläder och berättar att dom är intresserade av sex. Minst en om dagen sedan en tid tillbaka. Vissa dagar flera. Det tar lite tid att ta bort, blockera och anmäla. Fast Facebook verkar tycka att det är en helt OK verksamhet att bedriva på Facebook för jag fick svar igår på en anmälan jag gjort. Det var inget fel begånget! Uppenbarligen anser Facebook att det är fullt OK att skicka den typen av erbjudande till vem som helst som aldrig bett om det.

Mitt flöde är också fyllt av propaganda från Skattekverulanternas Förening (Skattebetalarna som dom kallar sig) som just nu bedriver en hård kampanj mot att återinföra en rättvis Fastighetsskatt. Det är uppenbart att föreningen Skattebetalarna har gott om slantar att spendera på att köpa plats i mitt Facebook-flöde. Vi får hoppas att de slantar som skänkts till Skattebetalarna av givare som riskerar att få sina skatter höjda i varje fall har skattat för de pengar dom skänker till Skattebetalarna. Undrar förresten om man kan göra skatteavdrag för pengarna man skänker till Skattebetalarna?

På tal om Fastighetsskatt så ser jag att en liten nätt villa med 29 sovrum (alla med egen toalett) är till salu. Villa Söderås i miljardärsghettot på Lidingö är till salu för 350 miljoner kronor. Bara reklamfilmen inför försäljningen kostar 1 miljon att producera. Men Fastighetsskatten för ett sådant här litet krypin är inte högre än för ett vanligt litet radhus ute på landet. Jag förstår att Skattekverulanternas Förening bedriver en intensiv kampanj mot att återinföra en mer rättvis Fastighetsskatt. Hur ska den stackare som får punga ut med 350 miljoner för sitt nya boende ha råd att betala Fastighetsskatt också?

Låt mig avsluta den här delen med ett citat från fastighetsmäklaren Niklas Berntzon som står för försäljningen:

- "Det är extremt mycket pengar, men det är så väldigt exklusivt. Inom en viss grupp av människor så är 350 miljoner inte så otroligt mycket pengar. Om någon sitter på flera miljarder så är det här en investering och man kan samtidigt nyttja det. Man slänger inte 350 miljoner kronor i sjön. Man förgyller ju livet."

Den nya Brunblå sörjan
Men, det händer spännande saker på Facebook också. Jag råkade trilla över en inlägg som berättade att Ebba Busch och Ulf Kristersson idag skulle besvara frågor på Facebook i direktsändning. Observera att Ebba står först! Och att Nyamko Sabuni inte får vara med och svara! Man kunde skriva in en fråga, så det kunde jag naturligtvis inte låta bli. Min fråga lyder ungefär så här:

- "Kan ni förklara för mig varför min 23-åriga son som är autistisk ska straffbeskattas? Varför ska någon som fötts med ett funktionshinder betala högre skatt än den som har förmånen att kunna förvärvsarbeta?"

När detta skrivs har det hela inte sänts så jag vet inte om jag får någon krystad bortförklaring om incitament för att ta ett jobb. Eller om man helt enkelt struntar i frågan.

Läs:
Här är Sveriges dyraste hus. - Aftonbladet

2 kommentarer:

Sven Tycker sa...

Som upplysning kan jag berätta att jag INTE fick svar på min fråga av Ebba och Ulf. De frågor som valdes ut var bara de inställsamma frågorna så att man kunde gnälla och lova. Som väntat......

Sven Tycker sa...

Hahahahaha! https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/bnA393/omtalade-bilden-ulf-kristersson-vaxer-sa-det-knakar