torsdag 27 maj 2021

En del dom har

» Och andra har ännu mer.

Jag såg en liten notis om att Amazongrundaren Jeff Bezos hade förlorat sin ställning som världens rikaste man (eller kvinna....). Den franska modekungen Bernard Arnault hade gått förbi. Hans förmögenhet var då uppe i 187,7 miljarder dollar. Om vi räknar om det till svenska kronor så blir det 1.680.840.000.000 kronor. Det är ungefär 1/3-del av Sveriges totala BNP. Dvs värdet av vad hela Sverige producerar.

Av var och en efter förmåga åt var och en efter behov
Det är alltså summor som är så stora att man kan inte fatta dom. Jag försökte mig på att räkna fram hur många år Stefan Löfven skulle behöva sitta som statsminister för att tjäna ihop den summan. Månadslönen för Sveriges statsminister är 180.000 kronor. En rejäl lön även om den ju inte är mycket mer än ett piss i ån jämfört med löner och bonusar inom Näringslivet. Hur som helst blir det alltså 2.160.000 kronor om året. Sedan kom problemen. Den där förmögenheten har helt enkelt så många nollor att siffrorna inte fick plats i min miniräknare. Jag fick alltså stryka lite nollor i slutet samtidigt som jag strök lika många nollor i slutet på Stefan Löfvens lön. Om jag nu har strukit nollor rätt och läst siffrorna rätt i miniräknaren så skulle det ta Stefan Löfven 778.167 år att tjäna ihop den förmögenhet som Bernard Arnault har.

Lite förenklat så tjänar Bernard Arnault en statsministerlön i minuten. Pengarna tickar in i en hastighet som är större en ljusets.

För övrigt kan vi notera att Jeff Bezos övertog positionen som världens rikaste dagen efter igen. Så jag tror inte att Jeff Bezos ens hann märka att han hade degraderats.

Det är nog ingen risk för att Jeff Bezos inte kan betala för sin nya lilla jolle han beställt från ett varv i Nederländerna. 127 meter lång till en kostnad av dryga 4 miljarder kronor. Eftersom den lille segelyachten ju har tre master med segel så får det inte plats med helikopterplatta på den. Så i köpet ingår ett följefartyg med bland annat just helikopterplatta. Driftskostnaden för det lilla köpet ligger på lite dryga 400 miljoner kronor. Eller för att använda Stefan Löfvens inkomst som jämförelse. Han får jobba i cirka 200 år för att betala driften av Jeff Bezos nya leksak under ett år. Dvs det krävs 200 svenska statsministrars totala (obeskattade) inkomst för att betala driften.

Det finns faktiskt fortfarande de politiker världen runt som INTE tycker att världens rikaste och världens höginkomsttagare faktiskt får ta ett större ansvar för att finansiera världen och vårt samhällets. Hur som helst kan vi konstatera att vi lever inte på samma planet.

Kanske ska jag påpeka att jag handlar INTE från Amazon och tvivlar på att jag kan komma att köpa något från Louis Vuitton.

Läs:
Tappade platsen som världens rikaste – i ett dygn. - Aftonbladet
Jeff Bezos bygger drömbåt för 4 miljarder kronor. - Dagens Industri
Jeff Bezos' superyacht is so big it needs its own yacht. - CNN

Inga kommentarer: