torsdag 13 maj 2021

Pengar

» Källa till glädje och bekymmer.

Hur har ni det med pengar? Har ni så att det räcker? Skulle det smaka med lite mer? Använder ni fortfarande kontanter? Litar ni på alla de digitala tekniska finesserna och framstegen? Visst är pengar spännande!

Det som fått mig att fundera i de här banorna just idag är att jag såg en tidningsnotis om något Casino nå'n stans som efter att ha utsatts för falska sedlar nu skulle sluta ta emot kontanter. Man ville inte bli lurad fler gånger tydligen.

Att inte kunna använda kontanter börjar bli ett allt större problem för de grupper som inte vill eller kan handskas med kort och andra finesser. Allt fler ställen vägrar ta emot kontanter. Man tvingar alltså in oss konsumenter i kortberoendet. Men det blir problem för de som av olika anledningar inte vill eller kan använda annat än kontanter. Jag ska villigt erkänna att jag själv i allmänhet använder kort när jag betalar. Jag är ju girig och vill samla poäng och bonus. Men för småsummor är det enklare med kontanter. Och självklart med kontanter - tycker jag. Affärer som vägrar ta emot kontanter får helt enkelt klara sig utan mig som kund. Vill dom inte ta emot mina pengar, så slipper dom!

Det finns två olika argument som används. Det ena handlar om säkerhet. Man vill inte bli utsatta för brott säger man. Det andra argumentet är att man inte kan få kontantservice av bankerna. Det är alltså ofta inte affären som VILL sluta med kontanter. Det är bankerna som i sin girighet avskaffar kontantservicen. På dagens banker finns inga pengar, det finns bara ettor och en nedrans massa nollor.

Svenska värdesäkra mynt
Det är säkrare med dom där ettorna och nollorna på plastkort eller gömda bakom Bank-ID säger dom. Alla de, främst pensionärer, som blivit utsatta för bedrägerier med Bank-ID håller nog inte riktigt med. Fast jag har faktiskt inte sett ett enda exempel där någon verksamhet osv vägrat använda sig av Bank-ID pga alla säkerhetsproblem med Bank-ID. Har ni sett något sådant?

Eller har ni sett någon som vägrat ta emot kortbetalningar med hänvisning till alla kortbedrägerier? Men, det är en skillnad faktiskt. Blir du utsatt för kortbedrägerier så kompenserar faktiskt banken dig oftast. Det gör man inte med Bank-ID bedrägerier. Dom som är "så dumma" att dom blir lurade får skylla sig själva tycker bankerna! Vi ska kanske påpeka att Bank-ID ägs av storbankerna!

När vi pratar om pengar så såg jag att Klarna utsetts till årets företag eller något sådant. Det är ju en bra affärsidé som Klarna har. Att locka/lura så många som möjligt att missa att betala i tid så att dom kan plocka ut rejäla förseningsavgifter. Det är en bra affärsidé!

Och när vi nu är inne på pengar så missade ni väl inte att Elon Musk nyligen deklarerade att det skulle nu gå bra att köpa en Tesla och betala med Bitcoin. Senaste nytt är att den möjligheten tydligen redan har avskaffats av Elon Musk. Jag vet inte om han kommit på att värdet fluktuerar så väldigt att han vet inte om affären blir en vinstaffär eller en förlustaffär? Eller han kanske börjat fundera över alla svarta och kriminella pengar som valsar runt i Bitcoin-världen och de andra digitala valutorna. Fast om jag läste rätt så motiverades det hela med miljöskäl pga den enorma mängd elenergi som krävs för att hålla de digitala valutorna flytande. Bitcoin och dom andra är verkligen inte en miljövänlig valuta - tvärtom!

Fortsätt handla med kontanter. Skänk gärna mig en slant om ni mot förmodan skulle få över. Fast jag har inte Swish... En udda bloggare som inte tigger Swish-pengar!

Inga kommentarer: