måndag 31 maj 2021

Danskjävlar

» I dubbel bemärkelse.

Inte nog med att danskarna klår oss i ishockey, nu har det också avslöjats att Danmark hjälpt amerikanska CIA att spionera på bland annat svenska politiker. Skandal! Danmark har helt enkelt hjälpt den amerikanska spionorganisationen att avlyssna teletrafik som passerat genom Danmark. Bland annat svenska politiker har varit utsatta. Enligt uppgifter har bland annat även Angela Merkel i Tyskland tillhört de som blivit avlyssnade.

Danskjävlar!

Å andra sidan ska vi kanske inte vara allt för mycket hycklande. Jag väntar bara på att Sverige hjälpt samma amerikaner att avlyssna politiker i Finland och Norge t.ex. genom att hjälpa till med att tappa teletrafik som passerat genom Sverige. Så jag tvivlar på att den svenska upprördheten är något annat än ett spel för galleriet.

Vi kanske ska påminna om att på Veterandagen i lördags den 29 maj så hedrades ju ett antal svenskar som t.ex. tjänstgjort i FN-tjänst i olika länder. Men man hedrade också svenska stridsflygare som under kalla kriget gjorde spionageflygningar över sovjetiskt territorium för svensk säkerhetstjänst (och amerikansk....). Så när Sverige skickar officiella protester till Moskva vid gränskränkningar så är det också bara ett spel för galleriet. Vi är inte ett dugg bättre själva.

När det gäller spionage är alla medel tillåtna - och en del andra medel också. Och INGEN ska känna sig säker. På den marknaden finns inga vänner eller fiender. Alla är fritt villebråd! Lögnen är tillåten i alla sammanhang.

Rättelse: Det var inte CIA i det här fallet som spionerade utan naturligtvis NSA (National Security Agency). Det är inte lätt att hålla reda på alla amerikanska spion- och underrättelseorganisationer. Det finns tydligen ett 20-tal.

Inga kommentarer: