onsdag 19 maj 2021

Erbjud jobben

» Ta jobben.

Att läsa debattsidorna i tidningarna är ofta spännande. Visst kan det vara så att det framförs mycket visa tankar. Men ibland undrar man vad som pågått i hjärnan. Ofta kan man gissa sig till baktanken, för det finns det oftast. Hur som helst tänkte jag ta en debattartikel från Aftonbladet som utgångspunkt för ett kortfattat tyckeri. Det känns nämligen ganska självklart så man behöver inte argumentera så mycket.

Debattartikeln har som rubrik: - Orimligt att flyga in arbetare till Sverige. Det är Per-Olof Sjöö som är ordförande i GS-facket och Tobias Baudin som är ordförande i Kommunal som tycker att det är orimligt att arbetsgivarna flyger in arbetskraft till Sverige för vissa arbetsuppgifter samtidigt som vi har en mycket hög arbetslöshet.

- "Förra året rekryterade svenska arbetsgivare över 4000 utländska medborgare för att plocka bär, sätta skogsplantor samt utföra skogsvårdsarbete. I en tid när snart 200 000 människor i Sverige är långtidsarbetslösa är det helt orimligt."

Från arbetsgivarhåll argumenterar man med att det behövs eftersom dom är yrkeskunniga. Men det främsta skälet är snarast att denna importerade arbetskraft är villiga (dvs tvingade) att arbeta för löner som svensk arbetskraft inte accepterar. Dom är tvingade att jobba under arbetsvillkor som svensk arbetskraft inte accepterar. Alltså blir det mycket billigare för arbetsgivarna att importera utländsk arbetskraft medan vi betalar ersättning till svenskar för att inte göra något. Men, hade arbetsgivarna varit tvingade så hade man kunnat utbilda arbetslösa svenskar.

Det handlar helt enkelt om att man vill inte betala de löner som gäller i Sverige och man vill inte erbjuda de arbetsvillkor som gäller i Sverige.

Jag håller alltså med er Per-Olof och Tobias!

Inga kommentarer: