måndag 10 maj 2021

Om gamla dåliga beslut

» Men man kan ändra sig.

Coronapandemin har uppmärksammat oss på många brister i vårt samhälle. När Coronapandemin slog till visade det sig att det fanns ingen skyddsutrustning tillgänglig inom sjukvård och annan vård. Alla lager var slopade, man beställde när man behövde. När hela världen plötsligt behövde fanns det ingen skyddsutrustning att uppbringa. En gång i tiden fanns det beredskapslager. Men det hade blivit för dyrt! Marknadstänkande hade tagit över!

Se till att vaccinera dig
När vaccinationerna kom igång utbröt rena huggsexan efter vaccin. Länder som hade egen produktion stoppade export så att den egna befolkningen skulle få först. En gång i tiden fanns det ett mycket framgångsrikt företag som tog fram olika vaccin och tillverkade vaccin i Sverige. Statens bakteriologiska laboratorium (SBL) hette dom. Men det tyckte den moderatledda regeringen under Carl Bildt inte att staten skulle syssla med. Så 1993 privatiserades verksamheten och det dröjde inte länge förrän hela verksamheten flyttade utomlands. Någon svensk verksamhet finns inte kvar, den lades ner.

2005 deklarerade den dåvarande hälsoministern Morgan Johansson (S) att Sverige skulle på nytt bygga upp en egen produktionskapacitet av vaccin. 2006 vann den borgerliga Högeralliansen valet och Fredrik Reinfeldt blev statsminister. Bland de första besluten var att lägga ner planerna på att bygga upp ny produktionskapacitet av vaccin i Sverige. Sån't ska inte staten syssla med! Det lönar sig inte tillräckligt. Vi kan köpa från andra länder när vi behöver vaccin, tyckte Fredrik Reinfeldt, moderaterna och de övriga högerallianspartierna. Det blir billigare!

Nu har kalabaliken med vaccinleveranser åter aktualiserat att det behövs lokal produktionskapacitet. Näringsminister Ibrahim Baylan (S) har tagit upp frågan om det inte är dags att se till att det finns produktionskapacitet hos oss själva så att vi inte blir beroende av andra länders produktion. Där regeringarna när det uppstår brist stoppar exporten. Eventuellt kan man bygga upp en produktionskapacitet tillsammans med de andra Nordiska länderna. Det handlar inte bara om nästa pandemi, det handlar om mer eller mindre årliga influensavaccinationer och så vidare. Gamla SBL exporterade vaccin till stora delar av världen innan Calle Bildt tyckte att det var bättre att privatisera (och alltså lägga ner...).

Privatisera mindre!

Läs:
Regeringen öppnar för svensk vaccinfabrik. - Aftonbladet
Regeringen öppnar för svensk vaccinfabrik. - Sydsvenskan

Inga kommentarer: