söndag 24 maj 2020

Stackare

» Dom har det inte lätt

Det är inte lätt att vara borgerlig politisk opposition från höger i dagens Coronasverige. Ska man gå ut och kritisera (och det är ju en oppositions roll) så måste ju kritiken gälla att Sverige inte stängt ner tillräckligt mycket. Men då går man ju emot sina egna uppdragsgivare inom Näringslivet som ju har fått något av en guldsits i Sverige jämfört med många andra länder. Så det är synd om Ulf Kristersson, Ebba Busch Thor, Jimmie Åkesson och så vidare. Det är inte lätt att försöka bli oppositionsledare när oppositionskritiken har så svårt för att hitta angreppsytor.

Den nya Högeralliansen
M. Låt oss börja med moderatledaren Ulf Kristersson. Han har äntligen hittat sin angreppspunkt. Vi måste provta fler svenskar! När nu regeringen satt upp målet 100.000 så tvingas Ulf Kristersson bjuda över, så hans krav är 150.000. När sedan målet 100.000 har blivit svårt att uppnå så kan ju inte Ulf Kristersson kritisera regionerna för att man inte tar tillräckligt många prover eftersom det oftast är Moderaterna som styr i regionerna. Alltså får Regeringen kritik för att inte regionerna tar tillräckligt många prover. För så är det ju, det är regionerna som ansvarar för sjukvården. Jag vet inte riktigt om Ulf Kristersson tycker att regeringen skulle byggt upp någon parallell organisation bredvid primärvård osv som skulle syssla med just provtagningar. Det är inte lätt att försöka framstå som en ansvarstagande oppositionsledare. Jag tycker nästan synd om Ulf Kristersson när jag ser hans desperation i blicken.

KD. Kristdemokraternas ettriga Ebba Busch har specialiserat sig på att kritisera behandlingen av de äldre. Men det är inte heller så lätt eftersom det är en i huvudsak kommunal fråga att organisera äldrevården. Och när man då kritiserar äldrevården så kritiserar man sina egna kommunala politiker. Det är ju främst i Stockholm som coronastrategin inom äldrevården har havererat. Och vem är det som hjälper till att styra den? Kristdemokraterna och storebror Moderaterna! Utslaget på hela landet är faktiskt skandalen inom äldrevården inte så stor som den ibland framställs. Under perioden januari-april dog förra året nästan 10.000 personer som bodde inom äldrevården. I år ligger siffran på drygt 11.000 för samma period. Det är i Coronatider en överdödlighet (i Stockholm...), men inte så katastrofal som det ibland framställs. Men Ebba Busch har valt äldre som sin specialgrupp, och då måste man vara ettrig. Att sedan lokala kristdemokrater hjälper till med nya privatiseringar av äldreboenden, slopar insatser som gjorts för att förbättra villkoren för personalen inom äldreomsorgen och liknande gör kritiken mycket ihålig, det är något som Ebba Busch får leva med. Hon försöker i varje fall även om det inte alls är trovärdigt utan mest handlar om hyckleri.

Nej till Högeralliansen
SD. Sedan har vi Sverigedumokraterna och Jimmie Åkesson. Var är du Jimmie? Hallå! Jimmie, var är du? Det är liksom inte så lätt att skylla Coronapandemin på invandringen och alla hemska utlänningar som ju Sverigedumokraterna reflexmässigt skyller allt på. Man kan inte ens hävda att den förts till Sverige av muslimer. Han har det inte lätt Jimmie. Efter debaclet i Turkiet och sedan ett kraschat förhållande med sambon Louise Erixon så är det nästan så att jag tycker synd om Jimmie Åkesson. Fast bara nästan! Det är inte det minsta synd om Jimmie Åkesson. Han har fått se sin dröm om att bli störst i Sverige försvinna i en Coronaridå och nu är till och med platsen som största oppositionsparti på väg att rinna bort i Bosporen. Jimmie väntar bara på att något ska hända som kan skyllas på utlänningar så att han kan få lite publicitet igen.

L. Kanske ska vi nämna Liberalernas ledare Nyamko Sabuni också i den här uppräkningen. Hon är inte bekväm i JÖK:en. Hon ville inte dit, men tvingades lova att värna Januariöverenskommelsen för att få bli partiledare. Nu såg jag att hon äntligen hittat en angreppspunkt på regeringen som hon kan driva utan att riskera att bli beskylld för att ha lämnat JÖK:en. Hon kräver att Fotbollsallsvenskan ska få starta! Svenskarna behöver sina fotbollsmatcher! Stefan Löfven måste ingripa så att fotbollen kommer igång är Nyamko Sabunis krav.

C. Centerpartiets Annie Lööf är mest ute och kräver att skattebetalarna ska ösa ännu mer pengar över Näringslivet. Det finns oanade resurser som skattebetalarna kan punga ut med. Det är ju tur att den svenska statsskulden är rekordlåg (både med svenska mått och i internationella jämförelser). Där finns mycket slantar att hämta. Bara betala!

Inga kommentarer: