lördag 16 maj 2020

Om pengarullning

» Mer pengar till Försvar?

Det har i sedvanlig ordning utbrutit debatt om pengar till generalerna. Militärbudget är en fråga som ständigt debatteras. Det finns ju en hel del politiker som mer eller mindre tycker att generaler ska alltid få vad dom begär. Tycker dom inte att slantarna räcker så är det bara att rekvirera nya. Skattebetalarna får hosta upp dom.

Jag tycker att Coronaviruset har visat för oss alla att det är inte det militära hotet som är det stora hotet. Men vårt samhälle står under hot. Men det gäller då att använda pengarna till det rätta. Det är inte fler stridsplan, fler ubåtar, mer luftvärn, fler stridsvagnar och fler soldater vi behöver. Det är det civila försvaret och den civila beredskapen som behöver mer pengar.

Alltså, den kraftiga ökning av pengarna till militären som redan beslutats om måste omprioriteras. Ge det civila försvaret en större andel. Bygg upp en beredskap så att vi är bättre förberedda nästa gång. Då hjälper inte stridsflygplan, ubåtar, luftvärn och stridsvagnar. Låt generalerna leka krig med tennsoldater och dataspel istället medan det civila försvaret rustas upp ordentligt.

Non Violence

Kopia av Carl-Fredrik Reuterswärds Non-Violence.
Fotograferad i Malmö av Sven Ohlsson

Inga kommentarer: