måndag 25 maj 2020

Sexköp igen

» Nästa horbock

Nästa att hängas ut i media efter Paolo Roberto för sin kriminella brist på moral blev den moderata kommunstyrelseordföranden i Kungsbacka, Hans Forsberg. Att utnyttja prostituerade är ett så nesligt brott att det är förvånande att det bara resulterar i några tusenlappar i böter. Sedan kan man fortsätta sitt liv som vanligt utan att familj, arbetsgivare osv behöver få veta något.

Om man nu inte råkar hamna i media alltså. För då tar alla avstånd. Man får sparken från uppdrag, företag säger upp bekantskapen osv. En intressant fråga att ställa sig är om ifall det varit Paolo Robertos kollega som åkt fast. Hade då Paolo Roberto tillhört alla de som nu tar avstånd? Om det nu inte varit KS ordföranden i Kungsbacka Hans Forsberg som åkte fast utan en partikollega som var ordförande för en facknämnd som åkt fast. Hade då Hans Forsberg tillhört de som uppmanat till avgång? Det vill säga, har alla vi andra en så anständig moral eller handlar det om hyckleri?

Människohandel
Det är inte länge sedan som en nästan enig Riksdag avslog en motion från Vänsterpartiet som krävde att böter skulle avskaffas som påföljd för sexköp. Istället skulle alltså fängelse vara normalstraffet. Alla andra partier röstade emot. I dag har ett antal partier gått ut och krävt fängelsestraff. Helt plötsligt har moralen ökat! Varför har den gjort det nu helt plötsligt?

Fast det finns faktiskt de som inte alls är eniga i de moraliska avståndstagandena. För några dagar sedan skrev Tove Lifvendahl en ledarartikel i moderata Svenska Dagbladet med rubriken: - "Sexköpslagen befäster kvinnan som omyndig." Jag ska villigt erkänna att jag inte riktigt hänger med i Tove Lifvendahls resonemang. Men i korthet så kan jag inte annat än se att Tove Lifvendahl uppenbarligen är kompis med "den lyckliga horan". Och hon verkar inte tycka att det ska vara kriminellt med sexköp. Och ska vi ha den moralen att det är kriminellt då borde även sexsäljaren vara kriminell.

Slutsats: Det är bra att fler partier nu sällar sig till Vänsterpartiets krav på att sexköp ska ha fängelse som normalstraff. DÅ tror jag nämligen att många av de fina gubbarna (för det är oftast just gubbar) tänker sig för en ytterligare gång innan man bestämmer sig för att utnyttja sin makt över en annan människa till att kräva sexuella tjänster för en spottstyver. Lite böter struntar dessa gubbar i. Det är bara ännu en spottstyver för gubbarna. Men kan dom tvingas förklara varför dom måste resa bort en månad så kanske dom tar sig en extra funderare.

Jag vill samtidigt deklarera att jag är tveksam till en annan del i Vänsterpartiets motion. Dvs att även sexköp gjorda i utlandet ska kunna straffas i Sverige. Följdeffekterna av att man ska kunna dömas i Sverige för ett brott begånget i ett annat land där just detta inte är ett brott är att vi ju då måste acceptera tvärtom. Jag tänker t.ex. på frågan om abort. Gör vi så, så talar vi om att det också är OK för länder där abort är olagligt att döma personer som gjort abort i Sverige. Vi får koncentrera oss på att övertyga andra länder om att abort inte är en kriminell handling, men sexköp är en kriminell handling. Vi var först i världen med den svenska synen, dvs att det är köparen som är brottslingen. Men fler och fler länder följer efter.

Inga kommentarer: