fredag 22 maj 2020

Om våldet och hoten

» Om våldet från höger

Jag fick ETC:s veckomagasin i brevlådan i dag. I den kan vi bland annat läsa en lång artikel om det nazistiska våldet i Sverige. Om hur nazistiska grupper använder våldet och hot om våld som medel i kampen. Ett våld och upprepade mord som det är underligt att vi inte diskuterar mer. Artikeln börjar under 90-talet och fortsätter fram till idag. De nazistiska grupperna har bytt namn, men männen (det är nästan bara män) bakom hoppar mellan de olika grupperna.

Nasse
Mathias Wåg börjar sin uppräkning av mord och våld med mordet på den 18-åriga asylsökande Gerard Gbeyo från Elfenbenskusten som slogs ihjäl bara för att han var från Afrika av några lokala nazister i Klippan och lämnades död i en blomsterrabatt. Samma år mördades 14-åriga antirasisten John Hron i Kungälv av en grupp bara några år äldre unga nazister. Samma år mördades också ishockeyspelaren Peter Karlsson i Västerås av den enkla anledningen att han var homosexuell.

Sedan har det fortsatt. Extremhögern har använt våld och hot som kampmedel. Och mördande av oskyldiga har fortsatt. Malexander. Peter Mangs som gick omkring i Malmö och sköt människor bara för att dom var av utländsk härkomst. Lasermannen John Ausonius som gjorde det samma i Stockholm. Sköt människor bara för att dom var av utländsk härkomst. I Trollhättan gick Anton Lundin-Pettersson till attack på en skola mot alla med utländsk härkomst. Totalt hann han mörda tre personer.

Uppräkningen kan fortsätta länge. Det är från de här grupperna som det politiska våldet är det stora hotet. Fråga en företrädare för det parti som allra mest talar om våldet i samhället vad han tror? Enligt Sverigedumokraterna existerar inte ens det här våldet.

Läs:
Allt färre talar om nazivåldet. - ETC
Nazistiska och rasistiska mördare i Sverige. - Motargument

Inga kommentarer: