tisdag 26 maj 2020

Fjollträsk

» Om Stockholmsfixering

I lördags tyckte jag till om planerade utsläpp av orenat avlopp från Danmark rakt ut i Öresund. Ett utsläpp som efter våldsamma protester från Sverige (både officiella och inofficiella) och även från Danmark, blev stoppat. Eller i varje fall framflyttad till efter sommaren.

Hela Sverige
Mitt tyckeri kom dock att handla en hel del om mina aversioner mot de tendenser som jag ser där man från Stockholms horisont har så svårt för att förstå att Sverige är så mycket mer än Stockholm. Stockholm är bara en liten del av Sverige, men i Stockholm verkar man ofta ha svårt för att förstå detta. Det är i Stockholm som beslutsfattarna sitter. Jag tycker mig regelbundet se hur man från Stockholms horisont har en nedlåtande attityd till resten av Sverige. Landsorten som man ofta kallar det. Där är förre moderatledaren Anna Kinberg Batras konstaterande ett tydligt exempel:

- "Stockholmare är smartare än lantisar"

Jag ska erkänna att vi i Skåne även kan vara lika kaxiga. För stockholmarna kan jag berätta att det bor ungefär lika mycket människor i Skåne som i Stockholm. Det är dock en mycket mer ironisk eller självkritisk tanke bakom denna kaxighet. Ta t.ex. detta tydliga citat som säger allt. Vi säger det dock som skämt.

- "Sverige består av Skåne och några norr därom liggande fäbodar."

Besök också gärna den här sidan om Skåne som jag själv är ansvarig för. Sidan är skapad någon gång på stenåldern (eller i varje fall förra årtusendet) och har en formgivning som visar detta tydligt. Men vi lantisar är ju inte så intelligenta så vi klarar inte att skapa mer avancerade sajter...

Stockholm
Mina synpunkter om stockholmare resulterade i reaktioner. Som tyckte att jag var orättvis mot stockholmare. Nu läser jag ett annat exempel på denna Stockholmsfixering. Där makthavare och beslutsfattare sitter i den Kungliga Huvudstaden Stockholm och fattar beslut utan att tänka på att Sverige är så mycket mer än Stockholm. Men man ser inte över horisonten utan influenserna kommer helt från innanför tullarna. Att läget kan vara helt olika i Stockholm och i "Landsorten" når inte fram. Det som passar för Stockholm får passa för resten av landet.

I tidningen Dagens Samhälle har tre moderata regionstyrelseordföranden från Södra Sverige skrivit en debattartikel med rubriken: - Politiker vill ha regionala åtgärder i pandemier. Nu är ju tyvärr artikeln låst för icke-prenumeranter. Men låt mig ta ett citat från artikeln:

- "Ska jag vara helt ärlig så handlar det om att man i Stockholm tror att det som händer där också händer i resten av landet. Om pandemin hade startat i Växjö tror jag inte att man hade stängt ned i hela landet."

Det känns lite märkligt att hålla med tre moderater som jag i övrigt inte håller med om i så mycket. Men i det här fallet har regionstyrelsens ordförande i Blekinge Lennarth Förberg, regionstyrelsens ordförande i Kronoberg Mikael Johansson och regionstyrelsens ordförande i Skåne Carl Johan Sonesson helt rätt. När beslut fattas i det här landet så fattas besluten av beslutsfattare som nästan undantagsvis sitter i just Stockholm. Och dom har mycket svårt för att titta utanför tullarna så besluten som fattas baseras på vad som gäller just för Stockholms horisont. Resten av landet får följa med.

Låt mig avsluta med ett annat exempel. När myndigheter ska decentraliseras ut i landet görs det väldigt stor affär av detta. Det blir kompetensbortfall och jag vet inte allt. Vad ingen säger något om är att det samtidigt hela tiden pågår en centralisering parallellt till Stockholm inom olika verksamheter. En centralisering som omfattar nästan fler tjänster och funktioner. Men detta sker i tysthet. För det är ju i Stockholm som kompetensen finns!

Inga kommentarer: