lördag 30 maj 2020

Medias uppgift att granska

» En farlig pajas i Staffanstorp

Moderaten Christian Sonesson i Staffanstorp är en lustig figur. Han blev ju lite av en pionjär när det gäller att skapa ett Brunblått styre i en svensk kommun. Efter valet 2018 valde Christian Sonesson att överge sina övriga borgerliga partners och istället behålla styret men nu tillsammans med Sverigedumokraterna. Det har resulterat i en hel del kontroversiella utspel och pajaserier.

Flytktingboende i Staffanstorp

Flyktingboende i Staffanstorp

Nu har Christian Sonesson kommit på kant med Sydsvenska Dagbladet. Skälet enligt Christian Sonesson är att Sydsvenskan gömmer artiklar bakom en betalvägg. Dvs Sydsvenskan är inte en gratistidning på nätet utan många artiklar måste man vara prenumerant för att kunna läsa. Något som väl i stort sett alla tidningar gör? Men Christian Sonesson tycker att eftersom Sydsvenskan får presstöd så ska allt material tydligen vara fritt att läsa på nätet. Hur han får ihop det i slutändan vet jag inte. Men alla dagstidningar har väl det systemet. Alltså att många artiklar på nätet ligger bakom en betalvägg. Det kan reta en läsare, men tidningarna ska ju faktiskt få in pengar för att betala löner osv. Det kan handla genom annonser, genom prenumerationer, genom bidrag. Men pengarna ska in, och det gäller i stort sett alla tidningar.

Så det argumentet är egentligen bara ett svepskäl. Verkligheten är nog att Sydsvenskan tydligen har publicerat artiklar som är kritiska till det Brunblå styret i Staffanstorp. Lite läsning på Christian Sonessons Facebook visar att han tycker att Sydsvenskan är vänstervriden, och då kan man ju inte ge intervjuer. Läser man kommentarerna till CS inlägg så förstår man var hans sympatisörer hör hemma. Sverigedumokraterna är jämförelsevis små i Staffanstorp. SD-svansen röstar uppenbarligen på Moderaterna i Staffanstorp istället förstår jag. Det kan påpekas att Christian Sonesson är lillebror till Carl-Johan Sonesson som är moderat Regionråd i Region Skåne. Dom är söner till Carl Sonesson som tidigare har varit moderat Regionråd i Region Skåne. Det handlar alltså om moderata politikerbroilers. Det skulle vara spännande att tjuvlyssna på debatten vid släktmiddagarna!

Sydsvenskan ägs av Bonnier och kallar sig oberoende liberal. Men liberalism är tydligen enligt den Brunblå sörja som styr i Staffanstorp vänster. Min egen lokaltidning, Helsingborgs Dagblad, är sedan en tid en lokal upplaga för NV Skåne av just Sydsvenskan. Ledarsida osv är i huvudsak gemensam. Och jag tycker att HD tog ett klart steg åt höger när Sydsvenskan tog över. Men det steget åt höger inom liberalismen är uppenbarligen enligt Christian Sonesson vänstervridet.

Det säger allt om Christian Sonesson, Moderaterna i Staffanstorp och det Brunblå styret i Staffanstorp. Och om Christian Sonessons syn på demokrati.

Läs:
I Staffanstorp tiger makten. - Heidi Avellan i Sydsvenskan

Inga kommentarer: