måndag 18 maj 2020

Sätt åt dem

» Skatteskurkar

Man uppskattar att ungefär 23 miljarder kronor försvinner från den svenska skattkistan varje år pga olika former av skatteflykt. I hela världen är det uppskattningsvis minst 200 miljarder dollar som försvinner ner i de kreativas fickor istället för att betalas in i skatt. Allt genom olika former av kreativt skattetrixande. De 23 miljarder som vi svenskar luras på skulle t.ex. räckt till att anställa ytterligare 45.000 sjuksköterskor. I fattigare länder är konsekvenserna ännu större.

I dagens Helsingborgs Dagblad (och gissar jag därmed också i Sydsvenskan) skriver två representanter för hjälporganisationen Oxfam i Sverige och kyrkans biståndsorganisation Diakonia en debattartikel med rubriken: "Stödpaketen i coronapandemin utgör ett utmärkt tillfälle för att ge skatteflykten en dödsstöt". Det handlar om det självklara att de stöd som nu i Coronavirusets spår betalas ut till olika företag naturligtvis inte ska betalas ut till företag som sysslar med skatteflykt.

Skatteflykt
Flera EU-länder (däribland Sverige) har lovat att inte betala ut stöd till företag med hemvist i skatteparadis. Problemet är att man tydligen då använder EU:s svarta lista. En lista på skatteparadis som bara upptar en liten del av alla de olika skatteparadis som företagen utnyttjar för att slippa betala skatter där dom gör sina vinster.

Verkligheten är att staterna (inklusive Sverige) är för fega. Och Sverige tillhör inte ens de ledande i jakten, tvärtom. Av obegriplig anledning tillhör Sverige de länder som bromsar åtgärder inom EU för att komma åt skattetrixarna. Det är en skam för Sverige, en skam för ett socialdemokratiskt Sverige.

Ett av de krav som t.ex. Oxfam och Diakonia och andra organisationer inom Tax Justice Network har är att stöd bara ska betalas ut till företag som är transparenta och publicerar en komplett land-för-land rapport över var man redovisar sina vinster och hur mycket man betalar i skatt. Land för land! Ett krav som finns inom EU men där Sverige tillhör de länder som blockerar ett sådant krav. Företag som inte vill publicera den typen av information har något att dölja. Det är en skam att Sverige styrt av en socialdemokratisk statsminister blockerar sådana krav.

Varför heter det egentligen Skatteparadis? Det borde heta Skattehelvete!

En liten uppmaning till Stefan Löfven. Sätt fart och sätt åt trixarna. Skydda inte trixarna! Samhället behöver pengarna som smusslas undan och dessutom är det illojal konkurrens att smita undan skatterna gentemot de företag som inte trixar. Man kan undra varför inte Näringslivets organisationer ställer samma krav? Bra skrivet Hanna Nelson och Penny Davies.

Visa att du är Sosse Stefan!

Läs debattartikeln:
Stödpaketen i coronapandemin utgör ett utmärkt tillfälle för att ge skatteflykten en dödsstöt. - Helsingborgs Dagblad debattartikel

1 kommentar:

Sven Tycker sa...

https://www.dn.se/nyheter/sverige/partierna-sviker-valloften-om-att-stoppa-skattefusk/