tisdag 26 november 2019

Vårt samhälle

» Vem skrämmer oss och varför?

Alla som känner en rädsla för det kraftigt ökade våldet i Sverige, var vänlig och räck upp en hand! Vad tror ni, är det många uppsträckta händer? Titta på staplarna här under. Dom visar hur många som mördats (dött pga dödligt våld) i Sverige för varje år sedan 1970-talet. Siffran talar om antalet döda per 100.000 innevånare. Det tydliga vi kan läsa ut av tabellerna är att det helt uppenbart var en större risk för att bli dödad på 80- och 90-talet än vad det är nu. Staplarna visar att det går lite upp och ner, men dom visar inte på någon "katastrofal mordepidemi" i varje fall. Tvärtom snarast.

Mordstatistik

Varför tror vi då att det är så hemskt just nu? Kan det finnas en så enkel förklaring som att det finns stora grupper som vill att vi ska tro detta? Som vill att vi ska skrämmas upp? Som kanske vill ta politiska poäng på att skrämma upp oss? Jag gjorde ett litet experiment i dag och tittade i min lokala tidning för i går och i dag. Vad skriver tidningen om? Min lokala tidning är alltså Helsingborgs Dagblad. Jag hade båda tidningarna aktuella i dag eftersom tidningsbudet hävdade att han inte kunde ta sig in genom porten i går och lämna någon tidning så jag har fått två tidningar i dag. Jag har alltså gjort en jämförelse med hur man behandlar trafikolyckor jämfört med sprängningar (eftersom en sådan hänt).

I gårdagens tidning fanns en liten notis (9 spaltcentimetrar) om att en 60-årig man dödats i en singelolycka utanför Höganäs. Det fanns också en liten notis (10 spaltcentimetrar) om att en flicka 10-15 år fått livshotande skador i en annan singelolycka utanför Ängelholm.

I dagen tidning får vi läsa lite mer om olyckan utanför Ängelholm (28 spaltcentimetrar) som berättar att det var två personer som fått allvarliga skador och fyra andra som fått lindrigare skador (de flesta barn) när en liten buss kört av vägen. Och att alla kom från Klippan. Vi kan också läsa om en annan singelolycka utanför Svalöv utan några allvarligare skador (6 spaltcentimetrar).

Men, vi får också läsa en stor artikel över hela sidan (6 x 17 spaltcentimetrar = 102 cm) om en detonation i Bjuv. Ingen våldsam sprängning, men en smäll som tydligen under natten förstört ett par fönster. Det hela upptäcktes några timmar senare. Ingen människa är skadad men en del materiella skador. Vad det hela handlar om vet man naturligtvis inte. Ungdomar som smällt en rejäl banger på okynne? Förutom artikeln fanns det även en kortare blänkare på framsidan.

Totalt ägnades alltså 53 cm text åt att berätta att en person dödats, 2 fått allvarliga skador och att ytterligare 5 personer fått lättare skador i tre trafikolyckor i området medan dubbelt så mycket utrymme ägnades åt att rapportera att ett par skyltfönster gått sönder! Gissa vad nordvästskåningar kommer att vara mest rädda för? Det är inte att ge sig ut i trafiken i varje fall. Det är snarast att råka ut för en sprängning eller överfall. Vilket ju inte stämmer överens med vad vi har störst risk att råka ut för.

xxxxx
Men politiker och andra debattörer försöker skrämma upp oss och ta politiska poäng på att överdriva vissa risker. Genom lögner eller våldsamma överdrifter sprider man rädsla och tar politiska poäng. Debattören Björn Ranelid hävdade nyligen att Sverige befinner sig i krig. En talesperson för det statliga Nationella bombskyddet sade för inte så länge sedan att situationen med sprängningar i Sverige är värre än det var under baskiska ETA:s stora bombkampanj på 80-talet. Under åren 1986-87 sprängde ETA mängder av bomber i Spanien. Totalt dödades under de två åren 67 personer och 215 skadades. Under de senaste två årens "bombepidemi" i Sverige har totalt en person skadats. Detta skulle alltså vara värre? Högerextrema grupper har hävdat att läget i Sverige närmar sig situationen i Afghanistan och att därför flyktingar därifrån i Sverige ju borde fly tillbaka. Förra året dödades 26.800 personer i stridigheterna I Afghanistan varav man uppskattar att cirka 4.000 var civila helt oskyldiga personer. Antalet döda i Sverige är en bråkdel av den siffran. Det rör sig om ett 100-tal eller drygt detta. En stor del inom familjen.

Varför sprids då dessa våldsamma överdrifter? Varför vill politiker och andra debattörer sprida en rädsla bland svenskar? Hur mycket handlar bara om att ta partipolitiska poänger? Hur mycket handlar om ren rasism och främlingshat? Och varför hänger media på? Handlar det bara om att locka lösnummerköpare? Varför är vi alla så lättlurade och lättskrämda.

När Polisen gör sina s.k. trygghetsmätningar så är vi alla mer eller mindre rädda för vad som händer i samhället. Samtidigt som mätningarna visar att allt färre utsätts för brott så blir allt fler rädda för att utsättas för brott. Antalet inbrott i lägenheter och villor minskar kontinuerligt sedan flera år tillbaka. Har vi blivit mindre oroliga för att utsättas? En brottsform som ökar kraftigt är olika former av bedrägerier. Kortbedrägerier, bedrägerier med hjälp av Bank-ID. Hur är utvecklingen i samhället? Vi "tvingas" in i ett samhälle där vi måste använda våra kort till allt. Allt fler ställen kräver att du använder Bank-ID för att kunna använda tjänster. Jag måste själv i dag logga in med Bank-ID bara för att anmäla till hyresvärden att en lampa i trappan har slocknat!

Slutsats: Var kritisk! Köp inte all svartmålning. Fundera över varför politiker och andra sprider uppgifter. Granska alla rykten och myter. Brottslighet och kriminalitet i samhället är ett problem. Det har varit ett problem, och kommer att fortsätta att vara ett problem. Ibland ökar vissa brott, ibland minskar andra brott. Men, vi har ingen brottsepidemi. Låt dig inte skrämmas. Låt inte ditt liv förändras. Det finns risker. Det är farligt att leva. Men det är inte att utsättas för våld eller brott som är den stora risken. Låt dig inte luras av politiker och debattörer med en falsk agenda.

Läs lite bakgrund:
Massinvandringen har slagit sönder nationen. - Jimmie Åkesson (S) sprider lögner och myter
Redovisa vad invandringen kostar kommunerna. - Maria Malmer Stenergard (M) sprider rädsla
SVT smurfar med i Jimmies smurf. - Martin Aagård i Aftonbladet
Kriminalpolitik – en arena för lögner. - Magasin Para§raf
Vad är det för Sverige du saknar Jimmie Åkesson? - Magasin Para§raf
Öppen fråga om vilka som spränger och varför. - Magasin Para§raf
Pensionär efterlyst för vapenbrott – är kontakten mellan svenska nazister och ryska paramilitärer. - Dagens Nyheter

Inga kommentarer: