lördag 9 november 2019

Slantarna?

» Vem styr?

Det är en intressant fråga som kan ställas inom många områden. Jag tänkte i dag ställa den frågan när det gäller idrotten. Vem bestämmer över idrotten? Är det idrottsmännen (och idrottskvinnorna)? Är det idrottens organisationer? Eller är det helt enkelt pengarna (via TV-bolagen) som styr?

Diskuskastare
Frågan aktualiseras återigen i samband med att friidrottens Diamond League nu har bestämt sig för att slopa tävlingarna i diskus, tresteg, 3000 meter hinder och 200 meter löpning. Allt för att man ska kunna pressa in tävlandet på 1½ timme istället för 2 timmar. Tittarna bedöms tydligen inte ha tålamod att sitta och titta tillräckligt länge och det accepterar inte annonsörerna. Alltså väljer man att plocka bort några sporter så att det går att pressa in i TV-bolagens tablåer.

Det är alltså inte sporten som bestämmer vad som är lämpligt. Det är TV-bolagen via pengarna som bestämmer. Är det så vi vill ha det? Vad blir nästa åtgärd för att kunna suga ut ännu lite mer pengar? Vilken gren ska slopas eller förändras för att passa TV-mediet? Daniel Ståhl och alla dom andra som nu protesterar har mitt fulla stöd. Jag är inget sportfreak, och tittar väldigt lite på sport på TV. Men just friidrott är något som jag kan tänka mig att titta på. Det händer så mycket olika saker hela tiden.

Vem vill missa möjligheten att få se en ny Ricky Bruch eller Daniel Ståhl i aktion och bli folkkär?

Däremot vägrar jag att titta på slagsmål. Det är inte idrott när syftet är att skada motståndaren. Boxning, för att inte tala om MMA, och liknande blodiga gladiatorspel är inte idrott. Det är blodiga slagsmål för att tittarna ska få se just blod. Förespråkarna kan komma med vilka argument som helst. Men det är inte idrott när det slutliga målet är att slå sin motståndare blodig och helst medvetslös. Men det är pengarna som styr. Det finns uppenbarligen tillräckligt många hyenor som är villiga till att betala för att se blodet stänka.

Läs lite bakgrund:
Det kokar nu, jag är arg och förbannad. - Daniel Ståhl i Aftonbladet
Sporten skakas av nytt dödsfall. - Aftonbladet
Tvingades banta – blev paralyserad. - Aftonbladet

Inga kommentarer: