torsdag 28 november 2019

Lägg er inte i

» Om idrott och klädsel

Undrar ni vad det har med varandra att göra - idrott och klädsel? Ja, det kan man faktiskt undra. Hur som helst tänkte jag i dag ta upp tre ämnen. Ett om Idrott (nåja, nästan i varje fall), ett om klädkod och ett om båda delar samtidigt. Har jag gjort er nyfikna? Det var i varje fall det som var meningen. Fast jag kanske inte har lyckats. Har jag otur har ni redan tröttnat!

Låt oss börja med Zlatan! Som jag förstår det så är det en enormt skicklig fotbollsspelare. Han är också enormt skicklig på att reta upp folk! Om jag har förstått den upprörda debatten rätt så har den gamla MFF-spelaren valt att satsa pengar i det bolag som äger Hammarbys fotbollslag. Med syfte att göra Hammarby till Skandinaviens ledande fotbollslag - inte MFF. Något som naturligtvis har gjort inbitna MFF-fans rejält upprörda. Han har precis hedrats med en staty utanför Malmö stadion, och så satsar han pengar i motståndaren? Jag kan i viss mån förstå fansen upprördhet. Men det jag funderar mest över är det faktum att Hammarby tydligen ägs av ett företag. MFF är en förening som styrs av föreningens medlemmar. Hammarby ägs tydligen till häften av AEG (Anschutz Entertainment Group) som bland annat också äger Zlatans nuvarande klubb Los Angeles Galaxy! Vilket alltså förklarar varför Zlatan köper halva AEG Sverige och alltså nu äger en fjärdedel av Hammarby. MFF kan man inte köpa, det är en förening. Philip Anschutz som ligger bakom AEG är en av USA:s rikaste miljardärer som satsat stora pengar i att stödja konservativa politiker, vapenlobby, högerkristna grupper och klimatförnekare. Onekligen är intressant smörja som Zlatan har lierat sig med. Själv tappade jag förtroendet för Hammarby när jag nu läst på lite.

Golfklädsel
Sedan tänkte jag alltså lägga till klädkoder till idrotten. Jag ser nämligen att det skett en revolution inom golfsporten! Europatouren av golf för 2020 har tydligen inletts - i Sydafrika. Och en revolutionerande händelse har inträffat. De manliga spelarna tillåts att bära shorts! Jo, det är sant. Spelarna på Golftouren får ha shorts på sig! Kan ni tänka er vilken revolution detta är? Det ska påpekas att det är bara ett undantag för den här tävlingen eftersom det är så varmt nere i Sydafrika just nu. Någon måtta på moderniteter får det faktiskt vara.

Såja, det var idrotten, och idrotten och kläder. Nu är det bara kläderna kvar! Jag såg en artikel för någon dag sedan där Judiska församlingen i Malmö var oroade över att judar inte kunde gå omkring klädda i t.ex. kippa eller andra religiösa symboler. Naturligtvis ett stort problem och skrämmande. Jag tänkte föreslå att man skulle inleda samarbete med muslimska organisationer för att bekämpa fördomar. Där muslimer inte kan gå omkring klädda i muslimsk klädsel utan att trakasseras. När det gäller detta så finns det ju till och med "seriösa" politiker som kräver att vissa typer av religiös klädsel helt enkelt ska förbjudas i vissa sammanhang. Dvs ungefär lika korkat som i golfen. Det sitter gubbar i ett sammanträdesrum och bestämmer hur andra ska gå klädda! Fast det finns ju värre exempel. I Japan har det varit flera olika skandaler med avslöjande av krav från arbetsgivare på hur, främst, tjejer ska vara klädda. Det har handlat om krav på att ha högklackade skor. Krav på kjol. Senaste "skandalen" handlade väl om att tjejer inte fick ha glasögon på jobbet.

Låt oss alltså fastslå. Ingen annan ska lägga sig i hur vi klär oss. Ingen! Det kan finnas regler på arbetsplatser med krav på viss skyddsutrustning. Med krav av hygienskäl. I vissa jobb krävs någon form av uniform. Men i övrigt? Lägg er inte i! Det finns korkad klädsel. Stilettklackar är väl en av de mest korkade klädespersedlar som finns. Direkt skadliga att gå omkring i. Färdigtrasiga jeans? Vem har kommit på att man ska betala extra för att någon ska ha sönder byxorna innan man köper dom? Burka är en korkad klädsel om man inte är biodlare. Slips! Vem f-n har kommit på att man ska gå omkring med en strypsnara runt halsen? Men fortfarande gäller, ingen ska lägga sig i hur andra klär sig! Man måste kunna gå omkring var som helst klädd hur som helst utan att trakasseras. Sedan kan vi möta någon som vi tycker har klätt sig korkat, men det behåller vi för oss själva och tänker att så ska i varje fall jag aldrig klä mig.

Hängde ni med ända till slutet? Grattis, ni har visat på ett gott omdöme och bra tålamod.

Inga kommentarer: