onsdag 13 november 2019

Dessa moderater

» Eniga

Det står allt mer klart att den svenska politiken nu har fått ett klart definierat extremt högerblock bestående av Sverigedumokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna. Nämnda i storleksordning. Allt medan Ebba Busch Thor och Ulf Kristersson anpassar Kristdemokraternas och Moderaternas politik och retorik till den Sverigedumokratiska synen på vårt samhälle så anpassar Jimmie Åkesson den Sverigedumokratiska politiken inom andra områden än immigration, flyktingpolitik, kriminalpolitik till den Moderata och Kristdemokratiska politiken.

Nya Högeralliansen
Den moderata partistämman var en enda lång rad av högervridning av partiets politik. Fredrik Reinfeldt är slängd på gödselstacken. Nu är det ren och skär högerpolitik som gäller, inget annat. Och det är egentligen bra. Det ger tydliga alternativ för väljarna.

På den kristdemokratiska riksstämman var tongångarna exakt desamma. Ebba Busch Thor styr sitt parti med en fast batong i näven. Det gjordes försök från grupper som fortfarande kommer ihåg det kristna kärleksbudskapet att bjuda motstånd. Men dessa röstades ner av Ebba Busch Thors trogna högertrupper.

På Sverigedumokraternas Landsdagar inom kort kommer en triumferande Jimmie Åkesson att kunna berätta att han nu fått Moderaterna och Kristdemokraterna med på tåget sittande i hans knä. Men, att det innebär att Sverigedumokraterna måste ändra sin retorik på en del punkter för anpassa sig till Moderaterna och Kristdemokraterna. Det enda förvånande egentligen är att det manligt dominerade Sverigedumokraterna verkar satsa på att bli ännu mer mansdominerade genom att sparka ut flera kvinnor i ledningen. Har man gett upp kvinnorna till Ebba?

Det ska bli spännande att se vart den liberala falangen inom Moderaterna tar vägen. Tystnar dom och bidar sin tid inom M eller hoppar dom av tåget? Samma med de inom KD som känner samhörighet med det kristna kärleksbudskapet. Hur gör dom nu? Inom SD finns ett motsvarande bekymmer. De öppet nazistiska och rasistiska grupperingarna har länge tyckt att SD blivit för rumsrena i retoriken och av feghet suddat ut de traditionella konturerna för att locka till sig Moderaterna och Kristdemokraterna. Fortsätter dessa grupper att hoppa över till ännu extremare grupperingar?

I dagens Svenska Dagbladet skriver, lite sent så här i efterhand, Sebastian Holmberg från studentföreningen Heimdal i Uppsala och kräver att Moderaterna säger ja till Sverigedumokraterna. Detta är nu enda vägen för Moderaterna att komma till makten har han konstaterat. Heimdal kallar sig för en borgerlig studentförening öppen för både de med konservativa värderingar och de med liberala värderingar. Jag undrar hur "borgerliga" studenter med liberala värderingar känner för att man argumenterar för att Moderaterna ska liera sig med Sverigedumokraterna? Ett parti som utropat liberalismen till sin huvudfiende!

Hur som helst har man blivit duktiga på plakatpolitik utan egentligt innehåll. Det viktigaste som den här nya konstellationen fått igenom är den servettskiss till budget från Elisabeth Svantesson som man drev igenom i Riksdagen för 2019. En budgetskiss som var så dåligt genomarbetad att den skapade kaos på många håll. Det var denna som inledde kaoset på Arbetsförmedlingen. Kulturområden var "bortglömda" och nedskärningar var gjorda både här och där utan att man hade tänkt på konsekvenserna. Annars har man också varit duktiga på att begära misstroendeomröstning mot ministrar. Under de senaste 5 åren, 2015 - 2019 (dvs sedan man så nesligt förlorade valet 2014), så är man nu uppe i 6 sådana här omröstningar när omröstningen om förtroendet för Morgan Johansson också genomförts. Detta eftersom han hävdat att svenska lag gäller i Sverige och den kan inte ens en minister gå förbi. Detta är fler än de tidigare 35 åren, 1980-2014 då det hölls totalt 5 misstroendeomröstningar! Duktigt? Nja, men tramsigt!

Moderaterna på vift
I det moderatledda Staffanstorp har man producerat en reklamfilm för att locka folk att flytta till Staffanstorp. Man försöker tydligen locka uppskrämda Malmöbor att flytta till Staffanstorp. Producenten som skapat filmen för Staffanstorps kommun (han bor förresten i Malmö...) har tidigare annonserat efter "1 x kvinna 30-40 år. Ljushårig" och "2 x män, 30-45 år. Atletiskt byggda/tränade..." I samband med inspelningen av reklamfilmen i Staffanstorp fick man bland annat byta ut kioskägaren i kiosken som förekommer i filmen mot en svensk skådespelare. Han var ju invandrare han som hade kiosken. Vidare har den tidigare politiska sekreteraren till det moderata kommunalrådet i Staffanstorp, Christian Sonesson, valt att flytta från Staffanstorp till Malmö! Själv undrar jag var de som lockas av Christian Sonessons locktoner att flytta till Staffanstorp ska bo. Staffanstorp har ju jätteproblem med att skaffa boende till de asylsökande som hänvisats till Staffanstorp. Det råder ju bostadsbrist så man fick placera dom i gamla husvagnar på en leråker.

Slutligen kan även moderater få mig att skratta glatt. I en debattartikel i Aftonbladet ger sig John Norell, som är vice ordförande i Fria moderata studentförbundet, likt en riddare ut till kamp för Black Friday. Det har inget alls med att försöka locka till överdriven masskonsumtion att göra. Det är ju affärsmännen som vill vara vänliga mot sina trogna kunder och erbjuda extra låga priser för en gångs skull. Tänk så snälla dom är affärsmännen! Att jag har missat deras välgörenhet mot de mindre bemedlade som får en chans att köpa dyra varor billigt. Det handlar inte alls om någon köphysteri!

Läs mer:
Enda vägen för M till makten – säg ja till SD. - Heimdal i Svenska Dagbladet
Staffanstorps flyttlådor är fulla med iskall självgodhet. - Peter Fällmar Andersson i Helsingborgs Dagblad
Kioskpersonal byttes ut i Staffanstorp-filmen: ”Ingen frågade mig”. - Dagens ETC
Black Friday gynnar dem som är fattiga. - John Norell i Aftonbladet

1 kommentar:

Sven Tycker sa...

Det är fler som reagerar. https://www.etc.se/inrikes/det-mest-rasistiska-jag-sett-pa-ar-och-dar