söndag 4 augusti 2019

Senaste nytt från USA

» Pang pang

Over there i de Förenade Staterna fortsätter man att utrota varandra. På kort tid har det inträffat tre olika, som det heter, "masskjutningar". Den senaste vågen började för en vecka sedan vid Gilroy Garlic Festival i Kalifornien där en ung kille hann skjuta ihjäl 3 personer innan han själv sköts ihjäl. Detta var enligt statistiken den 246:e masskjutningen i USA i år!

I lördags öppnade en annan ung kille eld med automatvapen på Walmart i El Paso i Texas. Mer än 20 personer verkar ha dödats i det fullspäckade varuhuset. Detta gör massmorden i El Paso till den åttonde värsta masskjutningen i USA i modern tid.

Strax efter öppnade en annan man eld i ett bardistrikt i Dayton i Ohio och nio personer minst dödades förutom skytten själv. Om det inträffat några ytterligare masskjutningar som inte nått media här i Sverige under den här tiden kan jag dock inte svara på.

Mördande
I de två mindre skjutningarna har det inte framkommit några uppgifter om motiv. I båda fallen har den skyldige till attackerna dessutom själv också skjutits ihjäl. Däremot när det gäller den värsta skjutningen i El Paso står det klart att det egentligen var ett rasistiskt, högerextremt terrordåd. Den skyldige hade innan han begick sina massmord publicerat ett manifest på Internet där det klart framgår att det handlade om ett hat mot latinamerikaner från en högerextremistiskt syn på Vit Makt. Han hyllade i sitt manifest australiensaren Brenton Harrison Tarrant som vid en attack mot två moskéer i Christchurch i Nya Zeeland mördade 51 personer. Tarrant hade i sin tur innan han begick sitt terrordåd i ett manifest hyllat Breivik i Norge som mördade 77 personer i Norge. Den skyldige till dådet i El Paso hade kört 10 timmar från sitt hem i Dallas för att ta sig till gränsområdet mot Mexico där det fanns många latinamerikaner.

Alltså ännu ett högerextremistiskt terrordåd. Jag har roat mig med att läsa lite hos en del av den svenska muslimhatarkåren som ju ser muslimsk terrorism i allt. Det närmaste jag kommer till att nämna dådet i El Paso är Katerina Janouch som i ett tweet ifrågasätter varför media påpekar att skytten var vit! Jag tror inte att hon är riktigt medveten om att i USA är "ras" en mycket viktig fråga. Det finns registrerat i alla papper osv vilken ras man tillhör. Alltså berättar man det också. Och i det här fallet har det ju viss betydelse att den skyldige till terrordådet bekänner sig till en högerextrem rasistisk Vit Makt-ideologi.

Icke att förglömma morden på Chantell Grant och Andrea Stoudemire som i Chicago satt i ett gathörn och under parollen Mothers Against Senseless Killings demonstrerade mot vapenvåldet. Dom sköts ihjäl från en förbipasserande bil för en dryg vecka sedan!

Naturligtvis kommer de nya dåden inte att medföra någon förändring i amerikanska vapenlagar. I USA är det vapenmakt som gäller. Rätten att fritt bära ett vapen så att man är beredd att öppna eld om man får för sig det. En tro på att våld löser alla problem. Det ska påpekas att en majoritet av amerikanerna faktiskt stödjer kraven på restriktivare vapenlagar. Men, Makten tycker annorlunda. Och Makten får gott om pengar från vapenindustri, vapenhandel och NRA. Fast jag läste att NRA har fått problem. Interna meningsskiljaktigheter och dessutom ekonomiska problem. Kan man hoppas?

Apropå den amerikanska synen på att våld och vapen löser alla problem. Så hoppar ju USA under Donald Trump av gamla avtal på löpande band. Nu senast nedrustningsavtalet INF. Det tog bara någon dag efter att USA meddelat att man hoppar av avtalet innan man från USA meddelade att man har för avsikt att placera ut medeldistansrobotar i Asien så snabbt som möjligt. Det finns ett par intressanta frågor man kan ställa sig. Vilket beslut fattade man i praktiken först i USA? Att placera ut robotarna eller att hoppa av avtalet. Dvs hoppade man av avtalet för att man ville placera ut medeldistansrobotarna? En annan fråga man kan ställa sig är hur upprörda man hade blivit i Washington om det framkommer att Ryssland eller Kina har för avsikt att placera ut medeldistansrobotar i t.ex. Centralamerika?

Läs mer:
Three dead in Gilroy California
Stora spänningar i USA
Helgens massmord i USA kan förändra allt – eller inget
El Paso attack appears to be hate crime
Masskjutning i El Paso – 20 döda
Patrick Crusius, 21, var skytten bakom dådet i El Paso
Skjutning vid shoppingcenter i Texas – 20 döda
Gärningsmannen sköts ihjäl inom en minut
Nio ihjälskjutna utanför bar i Ohio
Skottlossning i Ohio – uppgifter om flera döda
Vittnet om skjutningen: Jag skakar fortfarande
Texas Walmart shooting: El Paso gun attack leaves 20 dead

Inga kommentarer: