torsdag 15 augusti 2019

I fel riktning

» Øresundsregionen

I juli 1952 infördes den Nordiska passfriheten. I september samma år, 1952, föddes lilla jag här nere i Skåne. Som barn var jag van vid en tur med färjan Helsingborg - Helsingør för lite inköp i Danmark. En resa som gjordes utan problem. På hemresan passerade man Tullen i Helsingborg, men ofta stod där ingen, ibland stod där någon. Men så mycket koll var det inte. Och det här fungerade i 50 år.

Öresundsregionen
Men, när vi nyligen gjorde en liten familjeutflykt till Helsingør fick vi alltså legitimera oss för att kunna komma hem igen till Sverige. Sedan några år tillbaka är det helt enkelt nyinförd passkontroll för att resa in i Sverige. Så stora problem har dom här kontrollerna kanske inte skapat på HH-leden där det ju är färjor det handlar om. Men mellan Malmö - København där man ju kan åka tåg skapar det naturligtvis bekymmer om alla passagerare på tåget ska utsättas för passkontroll. Försenade tåg!

Här i Sverige har det ställts krav på att utresande från Sverige ska kontrolleras för att komma åt de utländska stöldligor som varit på turné i Sverige och sedan snabbt åker ut ur landet med bilen fullastad med stöldgods. Alltså tullkontroller vid utresa!

Senaste budet är att Danmark nu kan vara på väg att införa kontroller vid inresa till Danmark. Detta sedan flera svenska kriminella gängmedlemmar misstänkts för brott i Danmark. Vi får se vad det blir med det?

Men, det är alltså långt från den Nordiska passfriheten. Integrationen av Öresundsregionen. Greater Copenhagen kallar man det hela med lite storhetsvansinne från dansk sida. Hur som helst så skulle det kunna bli en väl integrerad region. På Sjælland bor det 2,2 miljoner danskar och i Skåne bor det 1,4 miljoner skåningar. Alltså totalt 3,6 miljoner människor. Fast det går alltså en allt hårdare kontrollerad gräns rakt igenom. Undrar om jag innan jag begravs får uppleva passfriheten igen?

Bara lite funderingar på temat: Gå baklänges framåt!

Inga kommentarer: