onsdag 14 augusti 2019

Om nordiskt samarbete

» Rasismen frodas

Det har tydligen uppstått en liten fnurra på tråden mellan Norge och Sverige. Detta sedan Norges högerstatsminister Erna Solberg lagt en del av skulden för islamhatande högerterroristers framfart i Norge på att svenska högerextremister i NMR marscherar i Norge. Bland annat Anders Ygeman påpekade då att Erna Solberg kanske ska sopa rent framför egen dörr. Det är hon som gjort islamhatande Fremskrittspartiet rumsrent i Norge genom att ta in Norges Sverigedumokrater i den norska regeringen. Hon har på så sätt gjort deras rasistiska och islamofobiska syn på samhället rumsren.

Skandinavien
Detta i sin tur har naturligtvis fått den svenska rasisthögern att reagera. Kristdemokraternas Ebba Busch Thor passar på att göra svensk inrikespolitik av frågan och ställer sig på Erna Solbergs sida och tycker att det är Anders Ygeman som ska sopa rent framför egen dörr. Hon verkar ha åsikten att det är muslimers eget fel att dom attackeras av terrorister. Sverigedumokraternas Jimmie Åkesson tycker att Anders Ygeman skämmer ut vårt land. Jag tycker hur som helst att det är Jimmie Åkesson som skämmer ut Sverige. Men det begriper han nog inte själv. Jag tror kanske att Aftonbladets Oisin Cantwell har ganska rätt när han tycker att bråket är djupt ovärdigt.

Även här i Sverige attackeras för övrigt muslimer utan någon annan anledning än att dom är just muslimer. I Örebro blev Asiya Ali Gesey attackerad av en man när hon i sitt jobb på ett äldreboende var med en boende till tandläkaren. Helt oprovocerat slet en främmande man av Asiya hennes slöja och skrek: - "Du ska inte ha den där duken på dig, i alla fall inte i Sverige."

Ett annat exempel läser jag om i Aftonbladet där en 21-åring inte längre vågar bo kvar i Stockholm sedan en annan 29-åring attackerat honom med en flaska och försökt tända eld på hans kläder. Klassificerat som hatbrott av polisen.

Det är när vi låter sådant här hända utan att vi reagerar som vi skapar en grogrund för värre attacker. När vi låter moskéer regelbundet utsättas för vandalisering utan att protestera. Och det kvittar om det är en muslimsk kvinna, eller en judisk man eller en romsk kvinna eller en afrikansk man. Det kvittar om det är en moské eller en synagoga som attackeras. Det är när vi låter det ske utan att vi protesterar som vi skapar en grogrund för extremister att göra nya attacker.

Men, politiker har ett ännu större ansvar. Genom att ständigt utpeka muslimer i synnerhet och invandrare i allmänhet som ett svårt olösligt problem så skapar vi grogrund för den extrema terrorismen. När en koalition av Sverigedumokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna lokalt i kommuner fattar horribla beslut med enda syfte att peka ut muslimer i synnerhet och flyktingar i allmänhet som ett problem så skapar man grogrund för extremisternas attacker. När en sådan koalition i skånska Staffanstorp dumpade anvisade flyktingar i gamla husvagnar på en lerig åker pekade man ut dom som samhällets paria. I dag vill Sölvesborg (som styrs av en liknande koalition) göra samma sak. Dumpa flyktingarna i gamla husvagnar på en leråker eller i någon annan kommun så att man slipper se dom och förhoppningsvis skrämmer iväg dom, det kräver sverigedumokraten och kommunalrådet Louise Erixson (som för övrigt är Jimmie Åkessons sambo). Samma förslag hade Sverigedumokraterna i mitt eget Åstorp. - "Inför Staffanstorpsmodellen" lät det i den motion som SD lämnade in.

Läs lite mer:
Åkesson om Ygeman: Skämmer ut vårt land
Asiya fick sin slöja avryckt
Hatbrott då 29-åring försökte tända eld på man
Visar SD:s mörkaste sida
Djupt ovärdigt bråk om högerextremism

Inga kommentarer: