måndag 19 augusti 2019

Centralisering in absurdum

» Och?

- "Äntligen får även Stockholm betala" har Aftonbladet satt som glad rubrik på sin ledare i dag om den av Stefan Löfven utlovade utvidgningen av det kommunala utjämningsbidraget. - "Löfvens omfördelning för välfärd gäller pluttpengar" har Expressen satt som rubrik på sin ledarartikel om samma ämne. Uppriktigt sagt så ligger Expressens rubrik närmare sanningen.

Hela Sverige ska leva
Fast man kan undra om Expressenrubriken ska ses som kritik av förslaget eller som kritik av de upprörda reaktionerna från Moderaterna i Stockholm. - "Det är en enorm besvikelse att S i dag lämnar beskedet att svika 2,3 miljoner invånare i Region Stockholm" kommenterar Moderaternas Irene Svenonius det hela med. Egentligen är det förvånande att hon får sitta kvar efter fiaskot med Nya Karolinska Sjukhuset. Där Moderaterna slösat bort mångdubbelt mer än vad utjämningssystemet kostar på totalt misslyckade upphandlingar (som skedde av partiideologiska skäl) och konsulter till absurda belopp.

Men, det ligger alltså mycket i Expressens invändning. Vad det handlar om är att utjämningssystemet utökas från att omfatta 9,7 miljarder till 11,5 miljarder. En utökning med mindre än 20%. Jag kan inte se att det skulle vara så kontroversiellt. Att göra stor affär av hur bra det är, är att inte ha så stora förväntningar på reformer. Att tala om att svika hela Stockholm är att inte kunna räkna. Men att Svenonius inte kan räkna är ju i och för sig ingen nyhet.

Jag vill istället peka på något annat. Staten har själva bidragit kraftigt till utarmningen av glesbygd och mindre kommuner! Socialdemokrater är inte ensamma skyldiga till detta, utan på den punkten är man inom partierna ganska eniga. Faktum är ju att i dag finns det knappt några statliga jobb att erbjuda i mindre kommuner. All form av statlig verksamhet har på inte allt för många år centraliserats till Sveriges storstäder. Den som vill jobba inom statlig verksamhet, som har utbildning för olika yrken inom detta området eller som på andra sätt är lämpliga till detta kan helt enkelt inte bo kvar utan tvingas flytta in till storstäderna eller kranskommunerna och pendla in. Postkontoren har lagts ner. Poliskontoren har lagts ner. Försäkringskassans kontor har lagts ner. Skattemyndighet och Kronofogde osv har centraliserats. Och just nu lämnar den sista myndigheten all sin verksamhet på mindre orter. Arbetsförmedlingen lägger ner sina flesta kontor och centraliserar den personal man har kvar till större städer. Den masscentralisering till vansinne som skett av svenska statliga myndigheter och annan statlig verksamhet har en mycket stor skuld till utarmningen av svensk glesbygd!

Med den kraftiga satsning på digitala tjänster som skett så skulle faktiskt myndigheternas personal lika gärna kunna sitta och jobba på mindre kontor runt om i landet än i jättelika kontorslandskap i storstädernas centrum. Jag är övertygad om att kostnaden skulle blivit mycket mindre genom mycket lägre hyreskostnader. Dessutom skulle man kanske till och med fått till effekt att myndigheternas anställda som fattar beslut som har avgörande betydelse för människor (sina kunder som det nu heter) kanske kunde träffa den dom fattar livsavgörande beslut om!

Läs mer:
Äntligen får även Stockholm betala
Löfvens omfördelning för välfärd gäller pluttpengar

1 kommentar:

Sven Tycker sa...

Som sagt om Statens centralisering och övergivande av landsbygden. https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/samre-statlig-service-i-norrbotten