lördag 26 mars 2016

Påsktankar

» Vissa liv är mer värda än andra

Älska alla andra
Ett terroristattentat i en park i Bagdad i samband med en fotbollsmatch har krävt minst 26 döda och 70-tal skadade. I Helsingborgs Dagblad fick notisen totalt 15 spaltcentimetrar utrymme. I samma upplaga av tidningen berättar man att självmordsbombarna i Bryssel nu är identifierade. Denna artikel fick 90 spaltcentimetrar utrymme. Andra tidningar har överhuvudtaget inte nämnt terrorattentatet i Bagdad, dom har varit fullt upptagna med att skriva om att Johan Rabaeus åkte ur Let's Dance, att fotbollsspelaren Johan Cruijff dött pga sitt rökmissbruk och att fortsätta uppföljningen av attentatet i Bryssel. Men det var ju bara en massa andra muslimer som dödades i Bagdad.

» Dagens citat

Bankernas girighet
- "Vi har en fantastiskt fin lönsamhet och är väldigt välkapitaliserade"!

Sagt av Birgitte Bonnesen i en intervju i Dagens Industri. Birgitte Bonnesen förmodas bli ny VD för Swedbank sedan tidigare VD:n Michael Wolf fått sparken. Birgitte Bonnesen konstaterar alltså att Swedbank har "en fantastiskt fin lönsamhet", något som vi nog inte kan säga emot. Det gäller alla de stora bankerna. Birgitte Bonnesen tror dock att banken måste jobba mer med kundnöjdheten, och återigen tror jag hon har helt rätt. Själv hade jag kanske valt ett lite annorlunda ordval för att beskriva läget. T.ex. "Vi har varit väldigt skickliga på att girigt plocka på oss våra kunders pengar, men har glömt bort kunderna"! Eller något sådant?

För övrigt läser jag att Finansinspektionen vill höja kapitalkraven på bankerna. Något som Bankernas egen lilla förening, Bankföreningen, hävdar hotar svensk ekonomi och de svenska jobben. Som jag sagt tidigare rullar den svenska ekonomin på rejält. Arbetslösheten sjunker, exporten ökar och det är rejäl fart på ekonomin medan bankerna tjänar mer pengar än någonsin. Att öka kraven på bankerna innan dom blivit helt fartblinda tycker jag verkar vara en riktigt god idé. Förra gången dom blev fartblinda höll det på att sluta i en rejäl krasch innan skattebetalarna tvingades rädda dom från att konka. "Dagens citat" får därför bli tre citat. De andra två stjäl jag från rubrikerna på Andreas Cervenkas analys i Svenska Dagbladet för några dagar sedan om Bankföreningens invändningar. Den ena från nätupplagan och den andra från den tryckta tidningen.

- "Ursäkta, storbanker – vad är det här för dumheter?"

- "Det finns ett problem - detta är nonsens"

» Israelisk människosyn

Utvecklingen för Palestina
Det är inte bara hos oss som det händer hemska saker. Den israeliska ockupationen av palestinsk mark och den fortsatta annekteringen av mer mark genom att ständigt bygga nya israeliska bosättningar på stulen mark skapar en situation där många palestinier helt enkelt har gett upp tron på en palestinsk stat utan en förnedrande ockupation. En effekt av detta är en ständigt följd av palestinska självmordsattacker, ofta mot israeliska ockupationssoldater. På senare tid har närmare 30-talet israeler mördats av palestinier. Under samma tid har mer än 200 palestinier dödats av israelisk polis, militär eller bosättare. Ett våld som tyvärr bara kommer att fortsätta så länge den israeliska ockupationspolitiken fortsätter. En politik som fördömts av FN, av EU, av USA och så vidare. Ett exempel på den israeliska synen på palestinska liv är den här händelsen. Två palestinska män attackerar israeliska ockupationssoldater. Den ena mannen dödas direkt av soldaterna medan den andra skadas och blir liggande på marken. Då går en av de israeliska soldaterna fram och skjuter ihjäl honom med ett skott i huvudet. En händelse som inte hade fått någon större publicitet om det inte varit för att den råkat filmas av en medlem av den israeliska människorättsorganisationen B´Tselem.

När vi är inne på den israeliska ockupationen av Västbanken så noterar jag att FN:s organ för mänskliga rättigheter har beslutat att upprätta ett register över företag som gör affärer med företag som befinner sig på av Israel ockuperad mark i bosättningar på Västbanken. Verksamhet som enligt FN (och i stort sett resten av övriga världen) anses som illegal och i brott mot internationella lagar. Men, den officiella israeliska reaktionen är mycket ilsken. När FN-organet röstade om "listan" var det inget medlemsland som röstade emot. Däremot några europeiska länder som lade ner sina röster.

Det är av vikt att inte stödja den israeliska ockupationspolitiken genom att handla med företag som befinner sig på illegalt stulen mark.

Inga kommentarer: