måndag 7 mars 2016

Om att besluta

» Flyktingskandalen

Migrationsverket
Migrationsdomstolen har lyckligtvis ändrat Migrationsverkets skandalösa beslut att vägra asyl till tre afghanska tolkar som sökt asyl i Sverige. De tre ingår i en grupp afghaner som varit anställda av den svenska militären i Afghanistan. När den svenska militären lämnade Afghanistan lämnade man också dessa anställda i sticket. Av många i Afghanistan betraktas dom som landsförrädare eftersom dom arbetat för "ockupationsarmén". Många av dom känner sig hotade. Det officiella svaret på deras önskan om att Sverige ska ta sitt ansvar och ställa upp för dom har varit att då får dom väl ta sig till Sverige och söka asyl här. Dessa tre tolkar har sökt asyl i Sverige från Afghanistan, men fick Nej tack från Migrationsverket med just den motiveringen att dom inte sökt från Sverige. Hur som helst har nu Migrationsdomstolen ändrat detta skandalösa beslut. Det är nämligen så vist organiserat att om du vill söka asyl i Sverige så måste du först ta dig till Sverige, det kan inte göras hemifrån från t.ex. en svensk ambassad. Om du däremot vill söka uppehållstillstånd I Sverige som anknytning eftersom du t.ex. blivit kär i en svensk medborgare så kan du inte söka uppehållstillstånd från Sverige. Du måste göra detta hemifrån på den svenska ambassaden. Vi utvisar regelbundet pappor till barn som bor i Sverige för att pappan ska söka uppehållstillstånd från sitt hemland och vänta där kanske ett år på utredning medan barnen sitter i Sverige och längtar efter pappa. Detta är INTE enligt FN:s Barnkonvention som säger att vid beslut ska man först och främst ta det beslut som är bäst för barnen.

Samtidigt sitter våra EU-politiker och snackar strunt i Bryssel där vi låter diktaturen Turkiet idka utpressning mot EU och Grekland samtidigt lämnas i sticket. Politikerna (även vår egen Stefan Löfven, som kallar sig socialdemokrat) hänvisar till att flyktingar ska söka asyl i det första landet dom kommer till (dvs just nu nästan undantagslöst Grekland). Motiveringen är att sedan ska flyktingarna fördelas mellan de övriga EU-länderna. Ett system som vi alla vet har havererat totalt. Men EU-pamparna håller fast vid principen eftersom det innebär att dom själva slipper ta något ansvar. Jag undrar om de styrande i vårt ärorika Kungarike hade hållit fast vid exakt samma princip om det plötsligt kom 1 miljon flyktingar från Ryssland till Sverige. - "Flyktingarna ska stanna i det första land dom kommer till!" Hur hade det då låtit från Stefan Löfven?

» Usch så hemskt

Svenska Dagbladets upplyfta och visa ledarskribent Maria Ludvigsson är upprörd. Den politiska majoriteten i Härnösands kommun (S + V + Mp) har beslutat att kollektivtrafiken inom kommunen ska vara gratis. Ett sätt att öka kollektivtrafikens attraktivitet. Men Maria verkar inte vilja förstå vad det handlar om. I hennes värld är ingenting gratis utan det ska ju betalas av någon. Alltså kan kollektivtrafik inte vara gratis. Jag undrar om Maria är lika upprörd om t.ex. en skatt avskaffas. För det innebär ju att det är någon annan som får betala. Antingen genom att samhällets service försämras, eller genom att någon annan skatt höjs. Det är detta vi lider av just nu i Sverige att den Borgerliga Högeralliansen i ren populism sänkte en massa skatter. Dom skatteinkomsterna finns inte längre, alltså räcker slantarna dåligt. Det är inte bara "bidrag" som drabbas utan även t.ex. polis, militär, underhåll av infrastruktur osv. För även om Maria Ludvigsson inte riktigt vill förstå det, så är det alltså just det som politiken handlar om. Att se till att samhället har tillräckliga inkomster fördelade på ett lämpligt sätt för att betala för samhällets utgifter fördelade på olika områden på ett lämpligt sätt. Härnösands kommuns ledning har ansett att en avgiftsfri kollektivtrafik är en lämplig användning av samhällets inkomster. Hur som helst kommer det nog en dag när även Svenska Dagbladets ledarskribenter förstår sådant.

Inga kommentarer: