söndag 27 september 2015

Vackert och mindre vackert

» Det nya Centerpartiet

Annie Lööf
Centerpartiet håller ju just nu partistämma i Falun. En stämma som innebär ännu fler steg från det som var det traditionella Centerpartiet till vad som är på väg att bli Sveriges mest extremliberala högerparti. - "Det parti som en gång i tiden var böndernas parti" och "Stureplanscentern har fått för mycket att säga till om. Sätt ner foten och börja värna landsbygden" är väl ett par citat som säger en del om detta dilemma. Den här utvecklingen från ett mittenparti för landsbygdens folk via ett grönt miljöparti till ett nyliberalt högerparti har pågått länge. De första rejäla stegen tog Maud Olofsson en gång i tiden, men utvecklingen har accelererat under Annie Lööf. Medan lantbruket och landsbygden slängs på komposten får nyliberalismen symboliserad av den s.k. Stureplanscentern allt större makt. Och målet från Annie Lööf och Stureplanscenterns galjonsfigur Fredrik Federley är att till nästa val ska Annie Lööf och inte moderaternas Anna Kinberg Batra vara Högeralliansens statsministerkandidat. Den som lever så länge får allt se hur realistiska dessa drömmar är.

» Förgätmigej

Förgätmigej
Så har då Svenska Dagbladet utsett Sveriges Vackraste Ord. Och visst är Förgätmigej en värdig vinnare! - "Ordet uttrycker kanske människans största behov, att inte glömmas bort eller ställas utanför", och är ju dessutom namnet på en vacker blomma. Det betyder "glöm mig ej", och inte "förlåt mig ej" som någon sade. DE andra nio orden på tio-i-topp blev Snöflinga, Porla, Ögonblick, Vemod, Glänta, Juninatt, Kontrapropositionsvotering, Gryning och Västanvind. Alla ord med sin speciella charm, även om kanske en del har svårt för att se charmen i Kontropropositionsvotering! Hurs om helst, njut av Förgätmigej, ett ord som kommer från tyskans Vergissmeinnicht, och som även är Dalslands landskapsblomma.

» Siffernörden slår till

Jag är, som jag nog sagt tidigare, statistiknörd. Jag älskar statistik och allt man kan bevisa med statistik. När det gäller opinionsundersökningar så kan du bevisa i stort sett vad som helst, bara du ställer frågan på rätt sätt. Och när det gäller väljarundersökningar så kan man alltid tolka en förändring på 0,1 procentenheter till att opinionen nu har vänt. Med detta vill jag ha sagt att man ska inte dra för stora växlar på förändringarna i väljarundersökningarnas siffror. Men, om det går åt rätt håll kan man ju få glädjas i varje fall. Och om det går åt fel håll så är det alltid inom felmarginalen.

Jonas Sjöstedt
Denna långa inledning skriver jag eftersom Sveriges Radios Ekot i dag publicerat sin Svensk Väljaropinion, som är en sammanvägning av ett antal olika väljarundersökningar från den senaste tiden. Vinnare i denna, sedan förra månaden, är Socialdemokraterna som gått upp 1,0 procentenheter. Vänsterpartiets, Centerns och Folkpartiets marginella ökning är betydelselös. Förlorare är Moderaterna som tappat 0,7 procentenheter och möjligen Sverigedemokraternas -0,3 kan ha betydelse. Om inte annat som bevis för att SD:s framgångar tagit slut. Att Miljöpartiet och Kristdemokraterna tappat ytterligare 0,1 procentenheter kan man inte läsa ut något ur. Möjligen att Kristdemokraterna parkerat sig ganska rejält under riksdagsspärren. Socialdemokraterna får 26,8%, Moderaterna 22,9% och Sverigedemokraterna 18,7% av de tre stora. I nästa division leder Vänsterpartiet med 6,9%, Miljöpartiet har 6,7% och Centern 6,6%. I bottenträsket slåss Folkpartiet med 5,3% och i absoluta utslängningsgruppen Kristdemokraterna på 3,4%. Detta innebär att det Rödgröna båset får 40,4% (+1,0) medan Högeralliansen får 38,2% (-0,5). Om man nu kan tala om någon Allians? Splittringen ökar medan partierna drabbas av frustration och Annie Lööf sitter hemma vid köksbordet och planerar för hur hon ska navigera för att rycka ordförandeklubban från Anna Kinberg Batra.

En intressant jämförelse är att titta på vad som förändrats sedan valet. Då finns det tre vinnare. Sverigedemokraternas som ökat +5,8, Vänsterpartiet som ökat +1,2 och Centern som ökat +0,5. Övriga är alltså förlorare. Socialdemokraterna -4,2, Kristdemokraterna -1,2, Moderaterna -0,4, Miljöpartiet -0,2 och Folkpartiet -0,1. Det är alltså inte så mycket förändrat för de flesta partierna. Annie Lööfs framgångar med Centerpartiet är egentligen inte så mycket att hänga i julgranen. Och förlusterna för Moderaterna och Miljöpartiet sedan valet är ju ytterst begränsade. Sd:s framgångar och Socialdemokraternas motgångar naturligtvis. Och sedan Vänsterpartiets framgångar under Jonas Sjöstedt och Kristdemokraternas ras under Ebba Busch Thor är egentligen de enda som har betydelse.

Inga kommentarer: