tisdag 22 september 2015

Allt är inte bra

» "Ett bra besked från regeringen" - I h-vete heller!

Pokerspel
Expressens chefredaktör Thomas Mattsson gläds över beskedet i budgeten som tydligen innebär mer annonsinkomster för kvällspressen. Vad det handlar om är att den svenska spelmarknaden ska öppnas upp för mer konkurrens genom att en utredare får i uppdrag att ta fram regler för ett licenssystem för utländska spelbolag. Och Expressens Thomas Mattsson gläds åt ännu mer reklaminkomster. Jag för min del trodde inte att det var möjligt med ännu mer reklam för spel än vad vi redan har. Ibland känns det som om halva reklammarknaden kommer från olika spelbolag! Vi vill INTE ha mer spel! Vi behöver mindre spel! Jag förutsätter att licenserna, om dumheterna införs, innebär att spelbolagen först och främst ska betala för alla de tragedier som spelmissbruket skapar. Stoppa förslaget, och förbjud istället all reklam i Sverige för utländska kommersiella spelbolag - oftast registrerade i diverse skatteparadis för att slippa insyn och att betala skatt på inkomsterna.

Ett exempel på dessa snikna och kommersiella speljättars totala brist på moral läser jag om i dagens Näringslivsbilaga från Svenska Dagbladet. Det handlar om den svenska speljätten Betssons mångmiljardinkomster från den turkiska marknaden - där internetspel är förbjudet. Detta sker genom ett partnerföretag, Realm Entertainment, som för några år sedan fick köpa den turkiska verksamheten av Betsson. Ett företag som precis som Betsson själva är registrerat på Malta - men på Stockholmsbörsen. Om förhållandet mellan Betsson och Realm svarar Betssons VD Pontus Lindwall: - "Det är ingenting jag kan kommentera eftersom det inte är någon information vi har gett till marknaden". På frågan om att spelandet är förbjudet i Turkiet svarar Pontus: - "Jag känner inte till den turkiska lagstiftningen. Jag har ingen uppfattning om det. Det verkar inte beivras så mycket i alla fall". Det är den här typen av företag som alltså den svenska regeringen vill utreda möjligheten till att få möjlighet att få större möjligheter på den svenska marknaden. Men delar av ägarna verkar inte allt för imponerade av Betssons moral. - "Det här är ju fruktansvärt. Det känns som att de förstår att det här är olagligt och vill outsourca det till en bulvan, och sedan säga att de inte har något med det att göra. Men de skördar frukterna av något de vet är olagligt" kommenterar Albin Rännar, som är chef på Aktiespararna, det hela med. Och han fortsätter med: - "De tassar i utkanten av vad som är lagligt och moraliskt godtagbart". Lägg ner planerna på öppnande av den svenska marknaden!

» Den Sverigedemokratiska svansen

Europaparlamentet har röstat igenom ett tvingande beslut om att fördela 120.000 flyktingar i Italien, Grekland och Ungern till alla medlemsländer i EU. Ungern, Tjeckien, Slovakien och Rumänien röstade emot medan Finland lade ner sin röst. Jag noterar också att Finland framfört kritik mot Sverige för att Sverige låter flyktingar ta sig till Finland. Men så har ju också den finska högerregeringen släppt in Sverigedemokraternas kompisar Sannfinländarna i sin regering.

I söndags gav jag min bloggkollega Blondinbella (som jag i övrigt har mycket lite till övers för) beröm för hennes kritik av de främlingsfientliga demonstrationerna i Finland. Nu ser jag att den Sverigedemokratiska svansen fortsätter att visa sig från sin sämsta sida. Isabella Löwengrip har fått en hel del vidriga och äckliga mejl som kommentar. Dom som påstår att dom vill skydda den svenska kulturen verkar inte veta ett dugg om vad den svenska kulturen innebär!

» Fuskande jättar

Volkswagen
Avslöjandena av hur Volkswagen fifflat med uppgifterna om utsläpp från sina bilar på den Nordamerikanska marknaden visar på att det aldrig går att lita på den som vill tjäna en massa slantar. Från att i början handlat om VW på den amerikanska marknaden verkar det nu stå klart att det medvetna fusket från biljätten inte bara handlat om den Nordamerikanska marknaden utan om bilar runt om i världen. Finns det någon som tror att det bara handlar om Volkswagen? Faktum är att det under tidigare år avslöjats fusk från även andra tillverkare. Och jag är övertygad om att höga chefer på många biljättar runt om i världen just nu sover oroligt på nätterna. Det är dags för myndigheter och grävande journalister att börja jobba.

Inga kommentarer: