fredag 18 september 2015

Mer vapen innebär inte mer fred

Säg nej till Nato
Svenska Dagbladet gjorde för några dagar sedan stort nummer av att en undersökning som dom låtit göra om vår inställning till NATO-medlemskap visar att förespråkarna leder med 41% mot 39%. Det vill säga hela majoriteten finns inom felmarginalen och beror nog snarast på rena slumpen än på en klar opinionssvängning. Men uppenbart är att det just nu förs en mycket intensiv kampanj för ett NATO-medlemskap från många håll, och detta måste ju ge utslag i opinionen. För några dagar sedan blev det stora rubriker av att man från Ryssland deklarerat att ett svenskt (och finskt) medlemskap i NATO skulle få konsekvenser för Rysslands agerande. Jag förstår inte att detta uttalande fick så stor uppmärksamhet. Det är väl ganska självklart att om Östersjön mer eller mindre förvandlas till ett NATO-styrt innanhav, om ännu fler grannländer ansluter sig till Rysslands "motparts" militärunion och att tillgången till Alliansfria länder i området som en "buffert" försvinner, så får dessa händelser konsekvenser för Rysslands agerande och planering. Om det INTE hade fått konsekvenser för Ryssland så hade det varit en stor sensation. Vi behöver bara påminna om USA:s reaktioner när Sovjet var på väg att placera militär utrustning på Cuba för många år sedan, det som 1962 kallades "Cubakrisen". Det handlade om att USA året innan, 1961, gjort ett misslyckat försök att invadera Cuba (Grisbukten). Som svar ville Sovjetunionen placera ut missiler på Cuba som kunde nå USA. Reaktionen från USA:s höll på att dra in världen i ett kärnvapenkrig. I dag är det Ryssland som är helt omringat av USA/Nato baser. Jag tycker det är ganska självklart att Ryssland upplever detta som ett hot.

Älska din nästa
Just nu förs det en intensiv kampanj för en svensk anslutning till NATO. Jag tycker dock att motståndet är fegt som inte vågar argumentera på annat sätt än att bara säga Nej. Uppenbart är hur "Makten" i en ohelig allians håller på att smyga in Sverige i ett mycket intensivt samarbete med USA och NATO. Ska vi verkligen gå med i en militär union som leds av ett land som riskerar att få en som Donald Trump till president inom kort? Ska vi verkligen ingå i samma militärunion som Bulgarien, det land som i dag är den största leverantören av ammunition till krigen i Syrien? Ska vi verkligen ingå i samma militärunion som Turkiet vars inblandning i kriget i Syrien främst handlar om att bomba de grupper (kurdiska rebeller) som är framgångsrikast i kampen mot IS? Ska vi verkligen ingå i samma militärunion som stater som Ungern, Tjeckien, Slovakien och Polen som just nu är ledande i kampen mot att EU ska visa medmänsklighet? Ska vi verkligen ingå i samma militärunion som länder som Rumänien och Bulgarien som så uppenbart diskriminerar delar av sin befolkning (romerna) så att dessa flyr till andra EU-länder för att försörja sig med att tigga? Ska vi verkligen ingå i samma militärunionen som den stat i världen som utkämpar flest krig, som invaderar flest länder, som släpper bomber i flest länder (USA)? Att ingå i en militärunion innebär inte bara att vi får hjälp vid en militär krissituation. Vi förbinder oss också att hjälpa alla de andra medlemmarna om dessa hamnar i en militär krissituation. Vi förbinder oss alltså att hjälpa Turkiet och USA, för att ta ett par exempel, i deras krigföring. Vi förbinder oss också att kraftigt öka våra militärutgifter. Ett NATO-medlemskap sparar alltså inte pengar - tvärtom. Ett NATO-medlemskap ökar inte vår säkerhet - tvärtom. Ett "ökat hot" mot Ryssland (som ett svenskt och finskt medlemskap i NATO upplevs som i Moskva) stärker inte demokratin i Ryssland. Tvärtom, det stärker diktaturen i Ryssland där Kreml kan använda det ökade hotet som argument för en försämrad demokratisk utveckling

Den svenska Alliansfriheten har lyckats hålla Sverige utanför krig i mer än 200 år. Detta är något som är unikt på vår jord. Låt den fortsätta tjäna detta syfte i 200 år till!

Inga kommentarer: