måndag 21 september 2015

Budgetdax

» Ett annat sätt att se på saken

Våra nya sedlar
I dag presenterade Magdalena Andersson regeringens nya budget. Och den innehåller en hel del skattehöjningar för att finansiera behövliga reformer och för att skapa bättre balans efter Anders Borgs ofinansierade skattesänkningar. Inom Borgerligheten är man naturligtvis inte nöjda. Budgeten innebär ju t.ex. indragningar när det gäller subventioner till vår nya bidragsfrälse - Företagarna. Indragningar när det gäller bidragen till de som redan har det gott via ROT och RUT. Avskaffande av en av Anders Borgs mest misslyckade bidrag, sänkningen av arbetsgivaravgiften för ungdomar. Ett bidrag som kostar 10-tals miljarder men gett väldigt få nya jobb. Där varje nytt jobb kostat mångmiljonbelopp. Man är också sura över att försäkringar som Sjukförsäkring, Föräldraförsäkring och Arbetslöshetsförsäkring blir mer en försäkring som ger en ersättning där det behövs. Borgerligt tänkande när det gäller dessa försäkringar skulle innebära att om du t.ex. försäkrade din 10-miljoners villa så skulle du bara få max 1 miljon i ersättning om hela rasket brann ner. Eller om din nyinköpta BMW blev stulen så skulle få maximalt en ny Fiat 500 på försäkringen. En försäkring är just en försäkring som ska ersätta kostnaden med möjligen en form av självrisk. Se'n kvittar det om det heter Sjuk-, Villa-, Arbetslöshets- eller Bilförsäkring. Jag saknar dock en återinförd Fastighetsskatt, indragningar när det gäller Ränteavdrag och liknande skatteinkomster. Dessa kan gärna betala sänkningar av skatten på arbete för alla. Jag såg förresten en debattartikel i dagens Dagens Industri med rubriken "Vad Sverige kan lära världen" skriven av Melinda Gates. Maken Bill är kanske mer känd! Läs den!

» Näringslivets fjäsk för SD

Håll Sverige rent från Sverigedemokraterna
För några dagar sedan avslöjade Dagens Industri hur det gick till när det svenska näringslivet köpte över Sverigedemokraterna till att byta åsikt i bland annat frågan om att låta privata pengar tjäna ännu mer pengar från våra skattepengar på vår privatiserade offentliga sektor. Bakom det hela ligger uppenbarligen god personlig vänskap mellan kommunikationsbyrån (mutbyrån...) Kreabs Sverigechef Markus Uvell och Sverigedemokraternas Linus Bylund som står Jimmie Åkesson nära. Avslöjandet mottogs inte positivt på alla håll inom Borgerligheten. Att Kreab står Moderaterna mycket nära gör det hela ännu mer spännande. Men båda parter hade mycket att vinna. Sverigedemokraterna blev ju insläppta i dom fina rummen, och då kan man väl byta åsikt i en fråga som inte har så stor betydelse. Det handlade ju ändå inte om invandring så det gör inte så mycket. Och med tanke på att Kreabs grundare Peje Emilsson förutom sina goda kontakter med Moderaterna (Kreab skapades väl på Moderaternas uppdrag?) så bildade ju Peje också friskolekoncernen Kunskapsskolan (som han också är huvudägare av). Så det finns ju mycket att vinna på att få SD att hylla möjligheterna att tjäna slantar från skattepengarna istället för att vara kritisk. Aftonbladets Anders Lindberg tycker att det är dags för en Lex Kreab nu för att reglera mut- och korruptionsbranschen. Kanske inte helt fel!

» Det finns dom som har

Leksaken White Pearl
Jag ser en liten notis som berättar om miljardären Andrey Melnichenkos nya leksak. Lyxyachten White Pearl har nu levererats för motsvarande cirka 3 miljarder kronor. En 143 meter lång (men otroligt ful) leksak. Vad han nu ska ha det hela till. Men tydligen gillar även hustrun att kunna imponera på alla andra. Och det finns gott om slantar att plocka från. Vi lever helt enkelt inte på samma planet. En hel del gör vad dom kan för att inte dela med sig. Ekonomen Gabriel Zucman hade nyligen räknat fram att det finns motsvarande 54.000 miljarder kronor undangömda i olika skatteparadis för att slippa betala skatt på sina pengar. Det är 54.000.000.000.000 kronor. Det är så många nollor att man inte riktigt kan fatta det. Hade alla betalt sina skatter hade dessa kunnat sänkas märkbart för de som gör rätt för sig.

Inga kommentarer: