lördag 5 juni 2021

Stackars mångmiljonärer

» Skatteparadiset Sverige.

I dag är Sverige i princip ett skatteparadis för förmögna och höginkomsttagare. Vi är i dag ett av få länder som varken har någon Förmögenhetsbeskattning. Vi har ingen Arvsbeskattning. Vi har i princip ingen Fastighetsbeskattning. Vi beskattar stora kapitalinkomster mycket lägre än motsvarande arbetsinkomster. Vi är helt enkelt ett skatteparadis för de som redan har det rejält gott förspänt.

Så fort någon orkar glunka något om att de som har det riktigt gott förspänt ska ta ett lite större ansvar för finansieringen av det svenska samhället utbryter direkt stora kampanjer som berättar om att världen kommer att gå under om de som har får ta ett större ansvar och avstå lite mer. Skattekverulanterna har gott om pengar att bedriva kampanjer och får rejält understöd av borgerliga politiker, som arbetar på uppdrag av dessa miljardärer.

Av var och en efter förmåga - åt var och en efter behov
Låt mig därför ta ett litet exempel. Eventuella begränsningar i ISK-sparandet! ISK-sparande är skattemässigt förmånligare än vanliga former av sparande. När den borgerliga Högeralliansregeringen med Anders Borg införde ISK-sparandet beräknade han att det skulle kosta den svenska skattekistan cirka 2 miljarder om året. Syftet var att locka småsparare att spara lite mer genom att göra det lite förmånligare.

I dag har det blivit ett mycket skatteförmånligt sparande för personer med stora förmögenheter. Jag såg i Svenska Dagbladets Näringslivsbilaga en artikel som berättade att Konjunkturinstitutet beräknade att bara under de tre senaste åren (2019, 2020 och 2021) så har det kostat nästan 118 miljarder kronor för skattekollektivet. Totalt finns det 1.100 miljarder sparade (motsvarar nästan hela den svenska statsskulden). Och det mesta finns på konton som innehas av mångmiljonärer. ISK sparandet har alltså inte blivit en form av subventionerat sparande för småsparare, det har blivit ett subventionerat sparande för mångmiljonärer.

Men att införa en form av begränsning på kanske 2 miljoner skulle få hela det svenska samhället att rasa ihop - enligt kritikerna. Att kostnaden i dag är enorm och kraftigt stigande har ingen betydelse. Det är av största vikt att Sverige fortsätter att vara ett skatteparadis för mångmiljonärer. Kostnaden för ISK-sparande under 2021 var 72,8 miljarder vilket kanske ska jämföras med hela Sveriges försvarsbudget på 66,1 miljarder för samma år.

För övrigt läser jag att G7-länderna kommit överens om att införa en global företagsbeskattning på minst 15%. Det är inte bara i Sverige man börjar inse att kapitalet och mångmiljardärerna faktiskt får ta ett större ansvar.

Läs:
G7 enigt – ett steg närmre global bolagsskatt. - Dagens Nyheter
Magdalena Anderssons omoraliska attack. - Fredrik Andersson ledare Svenska Dagbladet
Andersson: ISK är en fråga för valet 2022. - Svenska Dagbladet
Motvind är för drakar, Liberalerna. - Heidi Avellan i Helsingborgs Dagblad
ISK en miljardsmäll för svenska statskassan. - Svenska Dagbladet Näringsliv

Inga kommentarer: