fredag 18 juni 2021

Regeringskris?

» Rapport från sandlådan.

Våra professionella politiska kommentatorer vädrar morgonluft och gnuggar händer av förtjusning. Nu står dom i blickfånget och kanske till och med kan få jobba lite övertid. Regeringskris!

Stefan Löfven funderar
Om jag ska vara uppriktig så är jag faktiskt lite tveksam till om det kommer att gå så långt på måndag. Vad det handlar om är alltså att S + MP regeringen har fått ta emot en utredning som föreslår att man inleder att införa det som heter Marknadshyror. I vanliga fall så förhandlar hyresvärden med Hyresgästföreningen om vilka hyreshöjningar som kan anses skäliga. Enligt utredningen ska hyresvärden i nybyggda hyreslägenheter förhandla direkt med hyresgästen. Naturligtvis i syfte att kunna få ta ut lite högre hyror, allra helst i attraktiva områden där den blivande hyresgästen kan tvingas acceptera en högre hyra. Annars går väl lägenheten till någon annan som accepterar den högre hyran. Försvararna säger att det ju bara gäller nybyggen så det är bara en liten del av bostäderna. Men för varje år ökar den andelen eftersom nya lägenheter byggs och kommer in i systemet. Bland förespråkarna ses införandet som ett första steg för att marknadsanpassa hela hyresmarknaden. Fast det säger man ju inte högt.

Det intressanta är att S + MP som alltså ska genomföra det hela egentligen inte vill ha det. Det är "påtvingat" av Januariöverenskommelsen där C + L krävt detta. V vill inte heller ha det, men förväntas inte bråka utan sitta snällt i båten och acceptera allt som S + MP tvingats till av C + L. Men utan att ha något inflytande eller något att säga till om. V förväntas alltså vara dörrmatta. Nu har alltså V tröttnat på att förväntas vara dörrmatta utan att få yttra sig. Nu har man gett Stefan Löfven ett ultimatum. Antingen stoppas förslaget eller också börjar regeringen förhandla om frågan med Hyresgästföreningen. Annars har man inget förtroende kvar för regeringen Löfven.

Sverigedemokratisk sandlåda
Vad händer då? Jo, Jimmie Åkesson är snabbt framme och kräver en misstroendeomröstning. Han drar ju likhetstecken mellan Stefan Löfven och Djävulen. Det ska påpekas att SD vill inte heller ha Marknadshyror. Ulf Kristersson och Ebba Busch hoppar genast fram och deklarerar att M och KD kommer att rösta för SD:s krav på misstroende. Moderaterna och Kristdemokraterna kommer alltså att i en fråga rösta mot Stefan Löfven för att han "vill" införa något som dom själva vill införa. C och L kommer att rösta emot SD:s förslag.

I Riksdagen finns en majoritet emot marknadshyror (bestående av S + MP + V + SD). Men eftersom det trots detta ska genomföras kommer alltså partier som är för att rösta emot. Tillåt mig bli lite förundrad över sandlådeperspektivet. Ingen vill ha ett extraval (L är livrädda för detta eftersom ett sådant val med största sannolikhet utrotar partiet). Även övriga partier vill helst inte ha eftersom Riksdagen i stort sett kommer att se ut på samma sätt efter valet. Samma gäller med en ny runda hos talmannen. Det kommer med största sannolikhet sluta med att Stefan Löfven kommer tillbaka. Det finns inga förutsättningar för Ulf Kristersson att lyckas nu heller.

Men, som sagt. Jag tror inte det kommer att gå så långt. Nooshi Dadgostar har gett Stefan Löfven en livlina. Dvs att ta upp förhandlingar med Hyresgästföreningen. Fram till måndag kommer löften om sådana förhandlingar att vara godkända av Vänsterpartiet. Samtidigt har med största sannolikhet Stefan Löfven under bordet lovat Nooshi Dadgostar att något förslag inte kommer att hinna läggas fram innan valet 2022. Alltså får SD tillsammans med M och KD ensamma genomföra en misstroendedemonstration på måndag. Sedan kan dom internt börja förhandla hur dom själva, om dom kommer till makten, ska behandla frågan. SD säger Nej medan M + KD säger Ja. Kommer SD i sedvanlig ordning att lägga sig platt eller så blir frågan begravd eftersom det faktiskt inte finns någon majoritet i Riksdagen.

Men, som sagt. Jag tror inte att det blir något misstroende på måndag. Ett officiellt löfte om förhandlingar mellan Regeringen och Hyresgästföreningen och ett annat löfte under bordet från Stefan Löfven till Nooshi Dadgostar om att man inte kommer att hinna med något förslag före valet. Sedan kan Jimmie, Uffe och Ebba stå där med lång näsa.

Läs:
Ramberg: Hyresgästföreningen nyckeln om Löfven ska kunna sitta kvar. - Sveriges Radio
Per Bolund utesluter inte att ändra punkt i januariöverenskommelsen. - Svenska Dagbladet
Nooshi Dadgostar: Nya besked för mig. - Svenska Dagbladet

Inga kommentarer: