söndag 6 juni 2021

Idag är vi alla blågula

» Det finns mycket att fira.

I dag är det Sveriges Nationaldag. Detta ger anledning att fira att vi bor i ett av världens bästa länder att bo i. Det finns alltså verkligen anledning att fira att vi är svenskar. Tyvärr är det ju så att de som kallar sig Sverigevänner är de som tycker mest illa om vårt land och hatar vad Sverige står för.

Helsingborgs Dagblad tar i sin huvudledare upp två exempel på internationella jämförelser där Sverige placerar sig i den yttersta toppen. I den brittiska tidningen The Economist så placerar sig Sverige på tredje plats av 167 i deras demokratiindex för 2020. Den svenska demokratin ligger alltså på topp. Samtidigt är Sverige enligt Transparency International ett av världens minst korrumperade länder. Samma sak gäller mängder av andra internationella jämförelser, Sverige ligger i topp. Det finns mycket som kan bli bättre. Det finns en hel del som blivit sämre, men också annat som trots allt blivit bättre. Vi lever i ett bra land att leva i. Läs t.ex. hur olika svenska idrottsstjärnor (av olika ursprung) känner sig stolta över att representera Sverige. Samtidigt som dom varit ute och rest och kunnat göra jämförelser.

Vi bor helt enkelt i ett bra land och ska vara stolta över att få bo här och stolta över vad vårt land kunnat göra.

Men, detta är ju inte Sven Tycker för intet. Lite klagande måste vi ha med! Är detta rätt dag att fira vår Nationaldag? Vårt firande kommer aldrig att bli lika nationalistiskt som i många andra länder. Helt enkelt därför att vi knappt vet varför vi firar Nationaldagen den 6 juni. Ursprungligen hette det "bara" Svenska Flaggans Dag. Men Sverige måste ju ha en Nationaldag som alla andra. Så till slut bestämde man sig 1983 för att upphöja Svenska Flaggans Dag till Nationaldag. Sedan 2005 är det också helgdag. Inget fel i det. Som jag förstår det så firade vi Svenska Flaggans Dag sedan 1916. Främst kanske för att det då var fint väder på Skansen i Stockholm!

Sedan har vi ju kommit fram till att det var den 6 juni 1523 som Gustav Vasa "valdes" till Sveriges konung. Ja, egentligen skedde detta den 16 juni enligt den kalender vi har nu (den Gregorianska kalendern). Men det hette den 6 juni enligt den Julianska kalendern som användes på den tiden. Det var också den 6 juni som 1809 års regeringsform skrevs under. Vi har ju egentligen ingen "befrielsedag", "demokratidag" och så vidare att fira.

Jag har alltid tyckt att vi skulle ha vår Nationaldag på Midsommardagen. DÅ firar vi verkligen att vi är svenskar!

Att vi sedan har en ganska patetisk nationalsång av Richard Dybeck från 1844 är inte så mycket att göra. Den text som gäller i dag är ju tyvärr inte så mycket att njuta av. De två sista verserna är tillagda av Louise Ahléns 1910 och sjungs väl inte så ofta.

Den vackra svenska flaggan
Du gamla, Du fria, Du fjällhöga nord
Du tysta, Du glädjerika sköna!
Jag hälsar Dig, vänaste land uppå jord,
/: Din sol, Din himmel, Dina ängder gröna.:/

Du tronar på minnen från fornstora da'r,
då ärat Ditt namn flög över jorden.
Jag vet att Du är och Du blir vad Du var.
/: Ja, jag vill leva jag vill dö i Norden.:/

Jag städs vill dig tjäna, mitt älskade land,
Dig trohet till döden vill jag svära.
Din rätt skall jag värna med håg och med hand,
/:Din fana, högt den bragderika bära.:/

Med Gud skall jag kämpa för hem och för härd,
för Sverige, den kära fosterjorden.
Jag byter Dig ej mot allt i en värld
/: Nej, jag vill leva jag vill dö i Norden!.:/

I DN hittar jag en debattartikel med ett förslag till att byta ut andra versen. Han lyckas då bland annat få in namnet på vårt land i texten. Inte så illa...

Vi formar vårt land till en frihetens hamn
Respekten för andra vill vi värna
Vi ger våra barn liv i trygghetens famn
/:För Sverige bemödar vi oss gärna.:/

Men låt oss trots allt fira att vi får bo i Sverige och att vi har mycket att vara stolta över.

Läs:
Solidariteten lever och har hälsan. - Helsingborgs Dagblad ledare
Det är skithäftigt att ha ditt lands flagga på bröstet. - Helsingborgs Dagblad
Det fanns ingen önskan om anfallskrig och plundring i luften på nationaldagen. - Dagens Nyheter ledare
Så här kan nationalsångens krigiska andra vers skrivas om. - Dagens Nyheter debatt

Inga kommentarer: