torsdag 3 juni 2021

Slutet på en era

» Kanske slutar bakom galler.

Chanserna för Benjamin Netanyahu att fortsätta klamra sig kvar vid makten i Israel har minskat radikalt. Högerpolitikern Benjamin Netanyahu har förtvivlat klamrat sig kvar som premiärminister för att försöka slippa undan en rättegång för korruption som riskerar att sluta med att han låses in bakom galler.

Nu har en brokig samling politiska partier, allt från höger och bosättare via mittenpolitiker till vänsterpartier och till och med islamska grupper, enats. Partierna har mycket skiljda mål och politik men enas i att det får vara slut med Benjamin Netanyahus långa era som premiärminister i Israel.

Israels flagga
Benjamin Netanyahu blev först premiärminister 1996-1999 och återkom sedan 2009 och har suttit på posten kontinuerligt sedan dess. Men de senaste valen har han inte lyckats få den majoritet som behövs. Det har under de senaste 2 åren hållits fyra nyval i Benjamin Netanyahus förtvivlade försök att klamra sig kvar. Men varje nyval har inneburit att han misslyckats samla den majoritet han behöver.

Vi ska dock inte dra någon suck av lättnad. Än är det inte över. När jag läst uttalanden från Benjamin Netanyahu under de senaste dagarna så är det uppenbart att han är desperat och villig att använda både acceptabla metoder och mindre acceptabla metoder för att slippa krypa bakom galler.

Hur sedan Naftali Bennett, Yair Lapin och de andra med så vitt skiljda agendor ska kunna enas om en politik är en annan fråga.

Läs:
Talmansbråk kan få regeringsbyte att dra ut på tiden. - Sveriges Radio
Ny regering klar i Israel – Netanyahus dagar är räknade. - Dagens Nyheter
Netanyahu skakad men inte uträknad. - Erik Ohlsson i Dagens Nyheter

Inga kommentarer: