onsdag 11 december 2019

Utbildningsinflation?

» Back to "The Good old days"?

Ja, det är väl tveksamt om jag tycker att det handlar om några "Good old days". Men tydligen vill John Norell som är viceordförande för Fria moderata studentförbundet tillbaka till något som han tycker är "Good old days". Jag håller inte alls med, men det är ganska typiska åsikter från tokmoderater.

Vad jag pratar om? Jo, nämnda John Norell har skrivit en debattartikel i Svenska Dagbladet med rubriken: - Färre borde plugga på universitet! Det är alldeles för många som skaffar sig en högskole- / universitetsutbildning i Sverige. Det är helt enkelt alldeles för mycket kreti och pleti på de fina utbildningarna. Dom borde vara förbehållna en mindre utvald grupp. Ja, riktigt så bryskt uttrycker sig John Norell inte. Men, det är andemeningen.

Fria moderata studentförbundet
- "En stor del av den högre utbildningen är ett slöseri med skattepengar ur ett samhällsperspektiv."

Så tycker John Norell. Likt en helt normal moderat så räknar han allt i pengar. Han utgår bland annat ifrån att alla de som studerar på Högskola / Universitet gör detta med lockbetet att få högre lön. Allt räknas i pengar. I John Norells värld så studerar man tydligen inte för att man vill lära sig något. Att man vill få ett jobb som man tycker är spännande och givande. Nä, i John Norells moderata värld så är det bara pengar som räknas. Hans argumentation går i princip ut på att om alldeles för många skaffar en högre utbildning, så kan inte de riktigt utvalda få den där höga lönen som dom eftersträvar och gjort sig förtjänta av. Det finns helt enkelt för många med hög utbildning. Många som börjar jobba efter sin utbildning får jobb dom är överkvalificerade för. Och då kan inte den lilla gruppen utvalda få den där höga lönen som dom eftersträvar och drömmer om.

Lunds Universitet
John Norell funderar bland annat i banorna att utbildningen borde avgiftsbeläggas. Det skulle ju då dels spara skattepengar och dels så skulle ju de som då hade råd med utbildningen slippa att beblanda sig med vanligt kreti och pleti som egentligen inte har råd med utbildningen men får den subventionerad av skattebetalarna.

- "Alla behöver inte en akademisk utbildning, men när fler skaffar en sådan tvingar det andra att läsa än mer för att utmärka sig på arbetsmarknaden. För att motverka utbildningsinflationen behöver man minska antagningen till svenska universitet och högskolor. Att införa avgifter skulle åtminstone delvis kunna lösa problemen med utbildningsinflationen."

Visst blir man undrande? Läs det här sista citatet än en gång och fundera. Moderat syn på vårt samhälle!

Jag undrar om John Norell tycker att jag och min familj tillhör dom där onödigt utbildade som bara förstör det fina klassamhället. Min fru har läst till Förskollärare. Men att "passa barn" behöver man väl inte gå på Högskola för? Min ena son har en Magisterexamen i Statskunskap. Trams antagligen enligt John Norell. Min dotter läser Litteratur vid Universitet i Lund. Det är väl också en totalt onödig utbildning. Antagligen är det jag som är hans föredöme eftersom jag avbröt mina ekonomistudier i Lund. Fast det var förstås inte frivilligt, det var militären som tvingade mig...

John Norell och hela Fria moderata studentförbundet kan dra dit pepparn växer!

Inga kommentarer: