lördag 14 december 2019

10 dagar kvar till Julafton

» Väljaropinioner

Siffernissen Sven Tycker har en ny väljarundersökning att njuta av. Det är Sifo:s undersökning på uppdrag av Göteborgs-Posten och Svenska Dagbladet som får mig att dregla av lust. De rubriker jag sett av undersökningen är dels att Sverigedumokraterna nu ensamma är större än vännerna i Moderaterna och Kristdemokraterna tillsammans. Och dels att Sverigedumokraterna nu är nästan lika stora som Socialdemokraterna. Egentligen innehåller undersökningen bara två förändringar. Det är alltså dessa förändringar som skapar just ovannämnda rubriker. Det är bara två partier som har någon egentlig förändring. Väljarna fortsätter att fly Ebba Busch Thor och Kristdemokraterna och går till Jimmie Åkesson och Sverigedumokraterna. Några har kanske också gått till Liberalerna när Ebbas beroende av Jimmie blivit för uppenbart. Så här ser det ut:

Den Brunblå sörjan
Socialdemokraterna - 24,6% (+0,2)
Sverigedumokraterna - 24,4% (+1,4)
Moderaterna - 17,2% (+0,2)
Vänsterpartiet - 9,7% (±0)
Centerpartiet - 8,0% (-0,3)
Kristdemokraterna - 6,0% (-1,8)
Miljöpartiet - 4,7% (±0)
Liberalerna - 4,0% (+0,5)

Egentligen har inget hänt förutom allmän kannibalism inom den Brunblå sörjan. Ebba Busch Thors kärlekssaga med media är över och partiet behandlas nu som andra. Effekten är att Kristdemokraterna rasar i opinionen. Min gissning är att partiet snart är nere och balanserar på strecket igen. En intressant fråga är hur intresserade av samarbetet inom den Brunblå sörjan som man får inom Moderaterna och Kristdemokraterna när Sverigedumokraterna nu är större än de båda andra tillsammans. En annan fråga är vart Liberalerna vill gå. En del tror att Nyamko Sabuni är villig att föra partiet in i den Brunblå famnen. Själv tror jag faktiskt inte detta. Jag tror att även om Nyamko Sabuni för Liberalerna åt höger så är hon inte villig att omfamna Jimmie Åkesson. Observera att den Brunblå sörjan totalt har en marginell minskning av stödet. Lika liten som ökningen för Socialdemokraterna.

Och så över till något helt annat!

Brittiska valet betecknas som en succé för Boris Johnson och de Konservativa. Och det är det om man tittar på antalet parlamentsledamöter. Jag har frenetiskt arbetat för att hitta valresultatet i siffror. Alltså inte i antalet ledamöter utan i röstande. Men här i Sverige har jag faktiskt inte sett valresultatet redovisat någonstans. Antalet ledamöter i Parlamentet? Ja. Men hur många röster har partierna fått?

Boris Johnson
Efter mycket letande så hittade jag slutligen siffrorna hos brittiska BBC.
Konservativa - 43,6% (+1,2)
Labour - 32,1% (-7,9)
Liberaldemokraterna - 11,5% (+4,5)
Skotska Nationalistpartiet - 3,9% (+0,8)
De Gröna - 2,7% (+1,1)
Brexitpartiet - 2,0% (+2,0)

De Konservativa fick 365 mandat (+47) av de 650 mandaten i brittiska parlamentet. Hade man haft ett proportionellt val som i Sverige skulle man fått 283 mandat och alltså inte egen majoritet. Labour fick 203 (-59) i valet men skulle fått 209 i ett proportionellt system. Liberaldemokraterna fick 11 mandat (-1) men skulle i ett proportionellt val fått 75 mandat. Observera att man ökade 4,5 procentenheter och var det parti som ökade mest, men förlorade ett mandat. Så egentligen var valet inte den stora succé för Boris Johnson som frammålas. Han vann stort i Parlamentet tack vare valsystemet och ett uselt val av Labour. Boris hade inte fått lika lätt att driva igenom Brexit med ett annat valsystem. Snarast tvärtom!

Läs mer
Results. - BBC
Mätning: SD större än M och KD tillsammans. - Expressen

Inga kommentarer: