måndag 2 december 2019

Det är dags att bruka allvar

» Klimatnödläge

- " Vi har ingen tid att förlora."

Så säger FN:s generalsekreterare Antonio Guterres när han nu inviger FN:s klimattoppmöte i Madrid. Det som gjorts än så länge räcker inte. Det är för lite. Det är allvar nu!

I veckan hölls i EU-Parlamentet en omröstning om Klimatnödläge. En omröstning som avslöjar det mesta. För resolutionen röstade 5 Socialdemokrater (Heléne Fritzon, Johan Danielsson, Jytte Guteland, Erik Bergkvist och Evin Incir). För röstade också två Miljöpartister (Alice Bah Kuhnke och Pär Holmgren). För röstade Vänsterpartiets representant (Malin Björk). För röstade också två Centerpartister (Fredrick Federley och Abir Al-Sahlani). Även den Liberala representanten (Karin Karlsbro).

Motståndare, som inte tar klimatfrågan på allvar, utan röstade emot gjorde fyra Moderater (Tomas Tobé, Jessica Polfjärd, Jörgen Warborn och Arba Kokalari). Som förväntat röstade naturligtvis också de tre Sverigedumokraterna Nej (Peter Lundgren, Jessica Stegrud och Charlie Weimers).

Någon som undrar vart Kristdemokraterna tagit vägen? Det var det nog en hel del som undrade. Varken Sara "Flyg mer" Skyttedal eller David Lega var ens närvarande i EU-Parlamentet. Var flyget försenat? Eller dom vågade inte ta ställning? Frågorna är många och svaren få. Men det lär väl komma fram så småningom.

Totalt var det 429 som röstade Ja och 225 som röstade Nej i hela EU-Parlamentet. 19 avstod från att rösta. Stackars Sara, hon missade chansen till att rösta Nej!

Enligt en undersökning gjord av Novus så anser en stor majoritet av svenska folket att politikerna inte gör tillräckligt. Det finns alltså ett stöd bland svenska folket för politikerna att ta i mer. 68% av svenskarna instämmer i att "Klimathotet är akut". Bara 22% säger emot. 62% av svenskarna tycker inte att "Politikerna agerar som om klimathotet är akut". 25% tycker tydligen att politikerna agerar tillräckligt. Av V:s och MP:s väljare anser 95% att Klimathotet är akut. 87% av C:s och L:s väljare tycker detsamma. 85% av S:s väljare instämmer i påståendet. Av M:s och KD:s väljare är det också en majoritet, 65%, som instämmer i påståendet att Klimathotet är akut. Det är alltså trots allt förvånande att Sara och David inte ens kunde masa sig till att rösta och att de fyra moderaterna trots detta röstade Nej. Att Sverigedumokraterna är kvar i klimatförnekarfacket är dock inget att förundras över. Dom har även samlat till sig dessa väljare. Bara 37% av SD:s väljare instämmer i påståendet. Fast det är faktiskt fler än vad jag trodde!

Klimatnödläge

Läs lite mer:
EU-parlamentet utropar klimatnödläge. - Europaportalen
Trycket ökar inför klimattoppmötet. - Svenska Dagbladet

Inga kommentarer: