torsdag 26 december 2019

Samma planet?

» Ibland finns det pengar

Det ryktas om att Boeing:s VD Dennis Muilenburg är på väg att få sparken. Och som vanligt när herrar (det är nästan undantagslöst herrar) på den nivån får sparken så brukar det inte saknas slantar. Eftersom personer på den här nivån inte omfattas av vanliga regler med anställningstrygghet, uppsägningstid och A-kassa så köper jag att man t.ex. tvingas betala ut ett års lön osv när dom får gå. Men på den här nivån handlar det oftast om ännu mer.

Flygskam?
Dennis Muilenburg får gå efter fiaskona med 737 Max där Boeing helt uppenbart inte tagit säkerheten på allvar i jakten på beställningar, leveranser och vinster. Då får någon ta ansvar och sedan kan Boeing hävda att dom gjort något.

Men, som sagt. Det verkar inte saknas slantar. Dennis Muilenburg verkar få gå med en fallskärm som omfattar motsvarande drygt 500 miljoner kronor. Alltså mer än en halv miljard kronor. Dennis Muilenburg är tydligen 55 år. Låt oss anta att den gode Dennis nu bestämmer sig för att inte göra något mer av sitt liv än sitta i gungstolen och njuta av livet tills han fyller 100 år. Lågt räknat skulle han då ha motsvarande drygt 30.000 kronor om dagen att leva upp. Under förutsättning att han inte tjänar några nya pengar eller får någon avkastning på den här dryga halv miljarden. Det är alltså nästan en miljon i månaden att sätta sprätt på.

Dom ska inte komma med några påståenden om att det saknas pengar när övrig personal behöver något. Finns det saklig grund för att ge Dennis Muilenburg sparken, dvs han har misskött sitt arbete, så ska han inte behandlas på det här viset. Finns det ingen saklig grund så visar det på att man bara är ute efter att hitta en syndabock och låter de verkligt skyldiga komma undan.

Läs lite annat:
Gyllene fallskärm för Boeing-vd. - Helsingborgs Dagblad
Boeings vd får sparken – efter flygkrascherna. - Expressen

Inga kommentarer: