tisdag 3 december 2019

Hur myter skapar opinion

» Ebba-raset

Så har då SCB i dag presenterat sin stora väljarundersökning, som görs två gånger om året, och jag kan som statistiknörd få gotta mig i nya siffror. Vad har då hänt sedan förra undersökningen i maj 2019, och vad har hänt sedan senaste valet? Av rubriken jag satt så kan ni kanske gissa att den allra största förändringen sedan förra undersökningen är Kristdemokraternas ras i opinionen. Efter en period av "upp som en sol" blev det "ner som en pannkaka" för Ebba Busch Thors gulligull med media. Upp när media hyllade Ebba Busch Thor och ner igen när man började granska. Partiet har halverats sedan maj månad, på ett halvår.

Socialdemokraterna 26,3% (-1,3 sedan maj och -2,0 sedan valet)
Sverigedumokraterna 22,6% (+5,5 sedan maj och +5,1 sedan valet)
Moderaterna 18,3% (+2,3 sedan maj och -1,5 sedan valet)
Vänsterpartiet 8,1% (-0,6 sedan maj och +0,1 sedan valet)
Centerpartiet 7,3% (+0,4 sedan maj och -1,3 sedan valet)
Kristdemokraterna 6,6% (-6,4 sedan maj och +0,1 sedan valet)
Miljöpartiet 5,1% (-0,5 sedan maj och +0,7 sedan valet)
Liberalerna 4,1% (+0,4 sedan maj och -1,4 sedan valet)

Den nya Högeralliansen
Ekots politiska kommentator Fredrik Furtenbach gissar att Sverigedumokraternas fortsatta framgångar till stor del beror på den fortsatta debatten om gängkriminalitet. Och han har nog rätt. Jag vet däremot inte om Sverigedumokraterna anser att den gode Fredrik är en del av "vänstermaffian" på Public Service. Dom är ju alla så vänstervridna!

Samtidigt i dag så offentliggjorde Polisen i Malmö årets trygghetsmätning. Den visar att Malmöborna är fortsatt oroliga för att bli utsatta för brott. Men, samtidigt visar undersökningen att brottsligheten i Malmö är den lägsta på 20 år"! Jo, brottsligheten i Malmö är den lägsta på 20 år! Det kan man inte tro av den debatt som förs. Det är kanske dags för media att berätta sanningen om "våldet i Sverige"! Den "fruktansvärda" utvecklingen bygger på rena lögner, myter och överdrifter. Ivrigt underblåst av politiker som vill ta politiska poäng.

Det nya Högerblocket skulle dock inte få majoritet i Riksdagen med ett valutslag med de här siffrorna. De tre partierna i Extremhögerblocket (SD + M + KD) får totalt 47,5%. Men de andra fem anständiga partierna (S + V + C + Mp + L) får en majoritet, 50,9%. Fast Liberalerna hänger i allra högsta grad på gärdesgården. Marginalen till spärren på fyra procent är inom felmarginalen. Jimmies (och väl även Uffe och Ebbas hopp) får väl vara att Liberalerna antingen åker ut eller att det går att locka Nyamko Sabuni in i högerfamnen. Jag är dock undrande till hur det ska gå till om Sverigedumokraternas ställning i den nya Högerblocket växer. Dom är inte längre ett stödparti till ett M-styre. Det är ju tvärtom. M som blir ett stödparti till ett SD-styre. Ställer L upp som ännu ett stödparti i det styret?

Eller ska man ställa frågan om Jimmie Åkesson verkligen vill ta det ansvaret? Är drömmen så stor om Makten att han vill riskera möjligheten att bara sitta utanför och klaga och gnälla?

Läs lite mer:
Partisympatiundersökningen november 2019. - Statistiska Centralbyrån
SD storvinnare i SCB-mätning. - Sveriges Radio
Hemmaplan för SD, bortaplan för S. - Sveriges Radio
SD störst i Sydsverige – får 29 procents stöd. - Aftonbladet
Fortsatt hög oro bland Malmöborna. - SVT Malmö

Inga kommentarer: