fredag 6 december 2019

Debattera ärligt

» Om lögner

Den största politiska frågan i Sverige i dag är nog våld och kriminalitet. Och det är naturligtvis inte fel att vi diskuterar vår trygghet. Det kan verkligen vara motiverat att diskutera hur Polisen arbetar, hur Polisen är organiserad och vilka resurser Polisen ska ha. Det kan verkligen vara helt rätt att diskutera Kriminalvård och Rättstillämpning. Men, den här diskussionen vinner ingenting på att de som debatterar ljuger och sprider myter som inte överensstämmer med verkligheten.

För tyvärr är det där vi är i dag. Jag har redan nämnt när Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor i Partiledardebatten hävdade att Bostadsinbrotten låg på en "all time high". När verkligheten är att antalet bostadsinbrott har minskat år för år under en följd av år.

Stoppa skjutvapnen
Eller för att ta ett annat exempel med koppling till Kristdemokraterna. För ett drygt år sedan hävdade debattören Tino Sanandaji att antalet dödsskjutningar hade tiodubblats på en generation. Det var nämnda Tino Sanandaji som skänkte KD:s nuvarande EU-Parlamentariker Sara "Flyg mer" Skyttedal en Gucci-väska för 20.000 kronor. Dom visade att dom lever i en annan värld än den normala svensken. Han började tydligen att räkna sin statistik 1990. Under 90-talet pendlade siffran över "dödligt skjutvapenvåld" mellan 0,12 som lägst (1996) och som högst 0,34 som högst (1999) per 100.000 innevånare. Under 2000-talet pendlade siffran mellan 0,12 - 0,25 och nu under 2010-talet har siffran gått från 0,18 - 0,42. Det vill säga. Det har skett en ökning. Tillgången på skjutvapen har ökat och kriminella använder mer skjutvapen än vad man använder kniv.

Men, debatten tjänar inte på att man ljuger och överdriver eftersom det får debatten att handla om fel saker. Vi har alltså haft en mindre ökning av skjutvapenmord. Kanske en fördubbling (det beror på vilka år man jämför), men tiodubbling? Tino liksom många andra ljuger! Däremot har vi inte haft någon ökning av mördandet. Diskutera vad vi gör för att förhindra att ungdomar kommer in i kriminella kretsar. Diskutera hur vi gör för att hjälpa kriminella att lämna den kriminella miljön. Men diskussionen blir inte hjälpt av lögner och överdrivna myter. Lögner som sprids för att ta politisk poäng eller helt enkelt bara för att sprida sin rasistiska dynga.

Vi hade ju en diskussion där Staffanstorp via en mer eller mindre rasistisk reklamfilm försökte skrämma folk att flytta från Malmö till Staffanstorp. Verkligheten är att i Malmö gäller att allt färre malmöbor blir utsatta för brott. Det har varit en nedåtgående trend under flera år. Låter det så i debatten? Låter det så i nyhetsrapporteringen?

Diskutera gärna hur det ska bli tryggare att leva. Men håll er till sanningen. Använd statistiken på rätt sätt. Ljug inte för att ta politiska poäng!

Läs mer statistik:
Fakta om dödligt skjutvapenvåld i Sverige. - Magasinet Para§raf

Inga kommentarer: