torsdag 4 april 2019

Rattfylla

» Om risker och säkerhet

Aftonbladet har just nu en granskning av Rattfylleriet. En mycket stor andel av trafikolyckorna beror på rattonykterhet eller drogonykterhet. Du löper större risk att bli skadad eller dödad i en trafikolycka förorsakad av ett rattfyllo än att bli överfallen, misshandlad eller mördad av någon för dig okänd. Men, vad är det du är rädd för? Att ge dig ut i trafiken?

På fyllan
Det är alltså dax att ta säkerheten i trafiken på allvar. Det kan först och främst ske genom att polisen utför fler kontroller. Det ska alltså vara en uppenbar risk för att åka fast! Det är också dags för att samhället på allvar ser till att det blir konsekvenser för den som åker fast.

För det första är det självklart att det inte ska gå att skylla på "eftersupning". Dvs att man drack sprit EFTER en olycka. Den promille du har i blodet är den som gäller. Oberoende av om du hävdar att du tagit dig en hutt efter olyckan.

Om du rattonykter förorsakar en olycka och någon dör så är detta dråp. Det är ingen förmildrande omständighet att det var en olycka. Du har kört onykter och dödat någon, det är dråp. Du ska inte dömas mildare. Blir någon skadad är det misshandel. Punkt!

Den som åker fast för rattfylla eller drogfylla ska automatiskt bli av med körkortet en bestämd tid beroende på hur allvarlig fyllan är. Du får inte automatiskt körkortet tillbaka utan måste ta nytt körkort.

Trafikolycka
Den som åker fast för rattfylla ska åläggas att genomgå behandling och rehabilitering. Kostnaden får du själv stå för. Nytt körkort kan inte tas förrän man genomgått behandling och rehabilitering.

Åker man fast en andra gång ska körkortet dras in i minst två år. Vid tredje gången är det slut med körkort för dig, för alltid.

Vid grövre rattfylla och upprepad rattfylla är det fängelse som gäller.

Körning utan körkort innebär automatiskt fängelse. Upprepning, dubbelt upp.

Att ha körkort är ingen mänsklig rättighet. Kan man inte följa reglerna ska man helt enkelt inte ha körkort. Den som struntar i reglerna och upprepade gånger åker fast för rattfylla eller kör trots indraget körkort får helt enkelt spärras in. Man är en fara för andras säkerhet!

Inga kommentarer: